Aterra a Gràcia Nozama.Green, plataforma per fer sostenibles les compres a domicili

Societat

Fas la compra des de l’ordinador de casa o el mòbil i alhora que et porten els articles et recullen els residus que s’han generat. Això és el que permet Nozama.Green, una plataforma de reciclatge per a empreses de comerç electrònic que ha aterrat recentment a la ciutat. Amb la seu a Travessera de Gràcia, el projecte pretén sostenibilitzar la feina de les empreses que entreguen a domicili, com ara els supermercats. “Hem començat amb ells perquè són els productes de consum massius el que més perjudici ambiental provoquen, només hem de mirar el plàstic que es fa servir en un supermercat per adonar-se’n del seu impacte ambiental si no es recullen de forma organitzada aquests envasos”, explica André Vanyi-Robin, fundador de Nozama.Green. O sigui, una fórmula on tot es reaprofita i res es llença; la base de l’economia circular i el principi de Nozama.

Així, amb aquest sistema els anomenats Zamers són els encarregats de fer l’entrega i recullen la brossa d'envasos, a més de les escombraries -que es llença al lloc corresponen-, i els porten a la planta de triatge. Allà, els tècnics els separen per a la posterior reutilització o reciclatge dels materials que, a més de plàstic, poden ser alumini, metall o cartró. Després els envien a les empreses que els reciclen per fer matèria prima; el cafè separat de les càpsules es converteix en compost o l'alumini en lingots. “A l’igual que Amazon ven de tot també s’ha de preocupar pels envasos, és responsabilitat de l’empresa assumir la recuperació de tot allò que ha utilitzat per aconseguir la venda”, assegura Vanyi-Robin.

En aquests moments, Nozama ja treballa amb un miler de llars a la ciutat. Amb la seva activitat, s’han estalviat 2597 kg de CO2 (els repartidors fan servir bicicletes) i han recuperat 3.012.581 kg de residus que no s’han abocat al medi ambient. “Volem ser molt transparents i anem actualitzant les dades a la pàgina web de Nozama”, afegeix el responsable de l’empresa.

Pàgina web: https://es.nozama.green