Carrils bici a la Via Augusta, necessaris

per Plataforma Bici Augusta

El Febrer d’enguany ens vam reunir unes quantes entitats i vam redactar un manifest per a reclamar un carril bici a la Via Augusta. Érem entitats molt diverses, lligades als barris de Sarrià, Sant Gervasi i Gràcia, i representàvem ciutadans al llarg de tot el seu recorregut. Des de Gràcia a Sarrià, passant pel Farró i per les Tres Torres, englobava també escoles i instituts, centres culturals, associacions de veïns i fins i tot casals d’avis, vam decidir organitzar-nos en la Plataforma Bici Augusta per aconseguir una fita que tots vam valorar molt necessària per a la ciutat. Dos carrils bici a la Via Augusta, un en cada sentit, en els laterals i des de la Diagonal a la plaça Borràs, per poder enllaçar amb el túnel de Vallvidrera, on també s’hi reclama un carril bici adaptant el túnel de serveis.

Durant el confinament, ens hem adonat que en aquests temps d’emergència mèdica i climàtica haurem de pensar en la tornada als carrers de forma segura, sostenible i econòmicament viable, i per tant haurem d’estar preparats per facilitar el distanciament social. Per això veiem necessari reivindicar la pacificació i l’enverdiment dels carrers de Barcelona. Estem veient arreu del món, com diverses ciutats s’estan plantejant actuacions urbanístiques tàctiques per implementar de forma ràpida carrils bici i ampliar voreres pels vianants: Bogotà, Berlin, París i Milà. Si no volem passar del confinament a casa, al confinament al cotxe, ara és el moment d’actuar ràpidament per donar més espai als vianants i a les bicicletes i patinets. 

El passat diumenge dia 19 d’Abril ens vam connectar unes 80 famílies a través d’una plataforma en línia per fer la nostra primera bicicletada, en aquesta ocasió ha hagut de ser confinada. L’actriu Nora Navas va llegir el Manifest, els participants van exposar els motius del seu recolzament i van compartir fotos amb motius ciclistes a les xarxes socials amb el hashtag #carrilbiciaugusta. Vam organitzar la primera bicicletada confinada de la història, però això només és el principi. Esperem poder organitzar finalment una gran bicicletada de debò, i esperem que estarem tots més conscienciats de quina és la ciutat que volem, dissenyada per a les persones i no per al cotxe, amb una mobilitat més respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones. Una ciutat amb més vegetació que no torni als nivells de contaminació previs al confinament. 

Per això demanem a l’Ajuntament de Barcelona que posi els carrils bici a la Via Augusta de forma immediata, amb actuacions urbanístiques inicialment provisionals, d’urbanisme tàctic, (cons, pintura ) per poder dotar a la ciutadania d’un mitjà de transport que és respectuós amb el medi, que és saludable, que és integrador a nivell social i que corregeix el biaix de gènere de l’automòbil privat. La bicicleta és la solució per un elevat percentatge de desplaçaments, és el que permet estalviar més espai públic, i així deixar l’espai necessari amb més seguretat i comoditat per al vianant.

, , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *