La Festa Confinada

per Guillem Roma i Batlle, conseller del grup municipal d’ERC a Gràcia

El passat 24 d’abril vaig participar (sí, participar) en l’acte de presentació del cartell de la Festa Major de Gràcia 2020. Va ser una projecció programada al Youtube d’un vídeo que presentava els cartells finalistes per acabar anomenant el guanyador d’enguany, el d’en Sergi Solans. Durant la visualització del vídeo programada per les 18:00 h hi havia un xat on alguns graciencs vam fer una mica de diàleg i quatre bromes (el Contel farà captures de pantalla enlloc de fotos?).

Digueu-me especial però vaig sentir una mica la mateixa il·lusió de cada any quan es presenta cartell, símptoma de que la Festa Major ja no és tan lluny. Puc dir que vaig poder participar virtualment al primer acte de la Festa Major? La resposta per mi és sí.

La humanitat té una gran capacitat d’adaptació als canvis i en poques setmanes, sense adornar-nos-en, hem establert unes noves maneres de funcionar: teletreball (si tenim la sort de poder-lo fer), opció de compra de menjar on-line, trobades d’amics al “Zoom” o “Jitsi”, ofertes de concerts en directe per “streaming”… La vida, per una temporada, ha patit un canvi de format per pura necessitat.

Els estudiosos de la festa diuen que la vida té dos espais de temps diferenciats, l’espai de temps festiu i l‘espai de temps no festiu, que es van alternant cíclicament. 

La pregunta és: si hem pogut modificar el format de funcionament del temps no festiu degut la situació del COVID, perquè no podem adaptar el format del temps festiu tot mantenint les dates que marquen els nostres patronatges?

“Ni suspendre ni ajornar, re formular” és el lema que vaig escoltant i m’agrada.

Ara que la Festa Major es va apropant, comença el debat a les xarxes amb diferents opinions, podrem fer Festa Major o no? Jo crec que sí, però amb un format diferent i molt majoritàriament basat en les noves tecnologies de la informació. I sinó mireu com s’estan preparant al barri de la Sagrera per les seves festes de la primavera (www.festesdelasagrera.cat).

Aquesta opció digital es podria combinar amb determinades activitats controlades al carrer amb el vist i plau de l’administració si es que finalment és possible. 

Pregó per “streamimg”, visualització virtual de guarnits, grups de grallers i xarangues actuant pels carrers amb públic gaudint des de terrats, balcons i finestres, concerts en “streaming”, traques que sentirem tots els veïns i veïnes, jocs “on-line”, banderes de Gràcia als balcons…. Només son idees que surten del meu cap, potser algunes impossibles, que acabin sent una realitat depèn de tots nosaltres, jo crec que ho podem fer.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *