L’institut Vallcarca integra els arbres dels jardins Comas i Llaberia i s’allunya del veïnat

L’equip d’arquitectes format pels bufets Sumo i Comas-Pont, dues empreses amb seu a Barcelona i a Vic, són els guanyadors del primer premi del concurs per a la construcció del nou institut Vallcarca, que s’aixecarà ampliant l’actual escola Pare Poveda cap als jardins Comas i Llaberia, a la part alta de l’avinguda Vallcarca, tal com va decidir el Consordi d’Educació el desembre de 2017. L’equipament, que amplia de fet l’actual centre educatiu amb un nou edifici, de manera que el complex acabarà esdevenint un institut-escola, ha d’estar a punt l’any 2023. La idea guanyadora, que ara cal convertir en projecte constructiu per licitar les obres, s’ha adjudicat després d’un any de tramitació d’un paquet que inclou des de la redacció dels estudis previs fins a la direcció i liquidació de l’obra, i al qual s’hi van presentar fins a 38 aspirants. 

El projecte guanyador, segons ha explicat Sumo a les xarxes socials, s’ajusta tècnicament als requisits d’aixecament d’un nou edifici de 30 metres per 27 metres amb planta baixa i quatre pisos d’alçada per la banda de l’avinguda Vallcarca i de planta baixa i dos pisos per la banda del carrer del Baró de la Barre. Les imatges de Sumo i Comas Pont ubiquen una pista de bàsquet a la part superior de la banda de l’avinguda Vallcarca i un gimnàs al soterrani de la banda de Baró de la Barre.

Però el que més han volgut destacar els guanyadors del concurs, partint de les característiques de centre gran amb tres línies d’ESO i dues de Batxillerat i una capacitat per a uns 500 alumnes, són “un porxo lineal” que connecta “la pista de l’escola existent amb el nou pati arbrat del sud de la parcel·la”. “S’aconsegueix generar un gran espai intercomunicat de socialització de tot l’alumnat”, afegeixen. Aquest porxo s’amplia fins a façana amb la situació també destacada del futur menjador-cafeteria.

La proposta de l’equip d’arquitectes ajuda a constituir un atri central com a espai comunitari i polivalent, més enllà dels antics patis o pistes en actual revisió a tots els centres, i relaciona tots els espais “convertint-se en el nou cor de l’edifici”. “Aquesta zona conté espais d’apropiació lliure per part de l’alumnat que faciliten activitats d’aprenentatge creatives i facilita la socialització”, argumenten els guanyadors.

El jurat, segons les actes publicades, ha valorat al marge d’aquesta argumentació més tècnica el requisit que ja es va posar de manifest en la tramitació de “mantenir aquelles espècies singulars i de difícil transplantament, com per exemple els cinc grans pins” dels jardins Comas i Llaberia actuals. “És un dels motius principals per seleccionar aquesta proposta com la guanyadora”, han apuntat a aquest setmanari fonts municipals. 

L’altra punt fort per al jurat ha estat allunyar l’edifici nou respecte dels blocs existents per la banda de Baró de la Barre, de manera que els veïns atenuïn la protesta que aquests mesos han mantingut amb pancartes per la pèrdua del jardí, malgrat que en paral·lel el barri guanyarà un altre jardí al carrer Anna Piferrer, justament on hi havia d’anar inicialment l’institut. Tot el procés es va engegar a principis de 2016 quan el nou govern va comprovar que una sentència del Suprem obligava a canviar de lloc l’institut.

60 vaguistes de lloguers. El comitè de vaga de lloguers de Vallcarca ha fet balanç de l’acció amb 38 contractes ja en vaga, 21 que ja han previst sumar-s’hi aquest mes i 152 formularis engegats. Hi ha 20 casos en què s’ha arribat a un acord amb la propietat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *