Gràcia, cap a quina “nova normalitat” vas?

per Gràcia, cap a on vas?

Després de setmanes de confinament i limitació de les nostres llibertats, avancem cap al que han anomenat la “Nova normalitat”. Però, què vol dir això i com ens hi hem de posicionar? Què val la pena rescatar de l’etapa pre-pandèmia i què volem crear de nou per garantir per a tothom una vida que valgui la pena viure? I, sobretot, què haurem de fer per aconseguir-la?

Des de Gràcia, cap a on vas?, creiem que els barris són el marc de referència territorial idoni per començar a pensar i a treballar per aquesta nova realitat que a mitjà termini estarà marcada per una greu crisi socioeconòmica i per un canvi en la forma de relacionar-nos amb l’entorn. Tot i que molts fenòmens siguin generals, només abordant-los des de les característiques de cada territori podem emprendre les accions més eficaces per assolir unes condicions de vida dignes per a tot el veïnat. Per començar, sembla obvi que la morfologia urbana de la Vila de Gràcia fa que les mesures de distanciament social que impedirien la propagació del virus són del tot inviables. En un barri on pràcticament no existeixen voreres de més de 2 metres d’amplada, l’única fórmula que ens pot permetre passejar i fer exercici sense posar en risc la salut és guanyant espai als vehicles. Per això, reclamem a l’Ajuntament de Barcelona que en limiti la circulació a les vies més grans, una acció que, a més, aniria en línia amb una desitjada reducció d’emissions i de contaminació. 

La recuperació de l’espai urbà per a vianants i desplaçaments en bicicletes, més urgent que mai, és indissociable del fre a l’expansió continuada de les terrasses de bars i restaurants. En aquest sentit, la reducció de l’aforament d’aquestes no pot ser l’excusa per transgredir el Pla d’Usos de Gràcia i ocupar una superfície superior d’espai públic. Seguirem defensant que les places de la Vila siguin un lloc d’esbarjo per a tothom i no només un espai de consum per a qui s’ho pugui permetre. A banda d’això, la situació actual ha fet encara més patent la manca de zones verdes que patim al barri. 

Més enllà de la protecció de la salut de les veïnes, la sacsejada econòmica i laboral provocada per l’estat d’alarma ens fa tornar a un dels temes que més ha centrat la nostra atenció: l’habitatge. Com sempre, seguirem assenyalant la necessitat de regular els lloguers i la pràctica inexistència d’habitatge públic a Gràcia. Fóra bo que l’Ajuntament s’apressi a tirar endavant els plans previstos d’habitatge social perquè la urgència habitacional serà cada vegada més gran. Però, a més a més, volem subratllar l’oportunitat immillorable que sorgeix amb la caiguda del turisme de retirar les llicències als pisos turístics legals i de perseguir-ne els d’il·legals per tal que aquests habitatges retornin al mercat residencial. 

Tampoc podem passar per alt en aquesta reflexió sobre la ‘Nova normalitat’ el paper essencial que ha jugat el comerç de proximitat – el que ha pogut obrir – en aquestes setmanes. Cada cop més ofegat pels lloguers desorbitats i l’expansió de les grans cadenes de distribució, ha prestat un servei a les veïnes que hauria de fer que abordéssim la situació de vulnerabilitat a què el sistema econòmic i el model de ciutat els aboca. 

Per últim, ens preocupa que les mesures que s’han previst només tinguin en compte les activitats econòmiques i no facin cap mena de referència a la vida associativa, en aspectes com, per exemple, l’obertura dels espais on ens reunim. Volem participar, i molt, en la generació de la “nova normalitat”, perquè no volem que sigui un retorn a l’antiga, amb contaminació, gentrificació i exclusió social. Perquè si una cosa tenim clara és que els moviments socials i veïnals haurem d’estar actius i creatius per exigir que l’actual crisi no la tornem a pagar les de sempre i per demostrar que no estem disposades a unes noves retallades.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *