L’Ajuntament posa límits a la Festa Major: activitats amb cita prèvia, aforament i distàncies

L’Ajuntament ha pres la decisió de no suspendre cap festa popular d’estiu a la ciutat ara per ara i treballar per establir mesures que garanteixin la seguretat sanitària dels participants. Així ho ha comunicat aquesta setmana el Districte a la Fundació Festa Major en el grup de treball que han constituït, i alhora l’Ajuntament ha comunicat les restriccions que s’aplicaran i que ja es preveuen com a definitives: un aforament limitat, una organització que possibiliti les distàncies interpersonals i la preparació d’activitats obertes sempre amb reserva prèvia.

Malgrat la confusió que ha generat aquesta setmana també un document de l’ICUB que explicita “no fer grans esdeveniments a la via pública fins al 31 d’agost”, la Festa Major de Gràcia -i el mateix val per a les Festes de la Mercè- segueixen endavant amb els seus preparatius possibles i amb la concreció d’aquestes tres premisses en una celebració de mínims que aconsegueixi no atraure el gran públic.

Per exemple, la Fundació, tal com va traslladar-ho a les comissions de carrers aquest dimecres en una reunió virtual, ha demanat que aquest sigui “un any per guarnir sostre”, en paraules de la presidenta, Carla Carbonell, en la trobada, i així es deixi el màxim espai de pas i de distribució de festers i visitants; en aquest sentit també es dóna per fet que no hi haurà escenaris, les barres es muntaran amb un passadís d’accés amb tanques i les cercaviles es reduiran a una sola acció que s’ha de pactar amb les colles de cultura popular. El pregó es traslladarà amb tota probabilitat a la sala de plens amb accés restringit. Totes aquestes mesures están pendents d’aprovació en el patronat de l’entitat.

La Festa Major de Gràcia ja és a tres mesos del seu toc d’inici i l’Ajuntament ha comunicat aquesta setmana a la Fundació, en el grup de treball que han constituït en les últimes setmanes, no només la voluntat de seguir endavant amb els preparatius sinó també les primeres restriccions que l’organització ja assumeix com a definitives, sempre i quan no hi hagi entre el 15 i el 21 d’agost un retorn a la fase zero de la pandèmia.

En una nova edició especial, en aquest cas per la crisi sanitària, la Festa Major 2020 haurà de preveure un aforament limitat, la garantia que els veïns i visitants puguin mantenir les distàncies de seguretat interpersonals i la permissivitat de fer activitats obertes al públic però amb reserva prèvia. Tant l’Ajuntament com la Fundació han posat sobre la taula també uns mínims de festa en el guarnit, que passarien per prioritzar un sostre de 20 metres en els 24 carrers i places, i alhora potenciar aquest cop el concurs de balcons guarnits. No hi hauria enguany un concurs de carrers guarnits, un dels moments més emocionants i mediàtics de la celebració.

Conscients de la realitat actual i immediata, i malgrat la confusió que ha generat la circulació aquests dies d’un document de l’ICUB que explicitava “no fer grans esdeveniments a la via pública fins al 31 d’agost”, l’Ajuntament i la Fundació també han començat a consensuar altres mesures per fer Festa Major enguany com la desaparició dels escenaris per garantir el màxim d’espai de pas, el desplegament de barres de servei de bar amb un passadís amb tanques i la reducció dels grans actes populars a una sola cercavila que encara s’ha de pactar amb les colles de cultura popular. 

El grup de treball, integrat per representants polítics i tècnics del Districte i la direcció de la Fundació, ha anat evolucionant el debat a mesura que es consolidaven possibles escenaris i, per exemple, els actes dinàmics ara es donen pràcticament per descartats quan inicialment eren possibles, però l’extrema limitació de moviments i d’acumulació de públic obliga ara a decidir quina cercavila es mantindrà de tantes que n’hi ha sempre al llarg de la festa, des del matí de Festa Major fins a la cercavila de cultura popular o el correfoc o els petits actes com l’homenatge a Sant Roc.

El que sí que és segur, i així ho va posar de manifest amb ampli consens la presidenta de la Fundació Festa Major dimecres en una reunió virtual amb els carrers, és que el pregó del dia 14 d’agost es pot fer a la sala d’actes del Districte i amb limitació d’accés, i agrupant aquest acte amb un altre acte que s’acostuma a fer el dia 16, el lliurament de presents a les comissions de carrers participants. La Fundació, que ja ha rebut propostes d’activitats d’11 dels 24 carrers, va apuntar dimecres que totes les propostes “no són decisions preses”, cosa que pertany al patronat de la Fundació, però també va admetre que ja es van concretant tipologies d’activitats i protocols d’actuació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *