“Jo torno al meu comerç”

per Alberto Lacasta, portaveu del grup municipal del PSC i conseller de Comerç

Així començava l’altre dia una humil iniciativa on explicava a quina botiga aniria primer i què hi compraria quan tornessin a obrir. Abans de penjar-la a Twitter i Facebook la vaig comentar amb altres conselleres i consellers del govern i oposició i es van afegir ràpidament, ja que a tots ens preocupen les necessitats dels nostres veïns i veïnes comerciants. 

Aquests dies de confinament hem pogut veure com molts no podien obrir, altres si han pogut fer-ho per poder-nos nodrir del que necessitem per viure, mercats municipals, farmàcies, petites botigues d’alimentació… als que se’ls ha d’agrair la seva dedicació i entrega, ells s’han esforçat per assegurar que no ens faltes de res. El nostre agraïment per a ells i elles és i serà infinit i haurem de cuidar-los i procurar que puguin fer la seva feina en les millors condicions possibles.

A ningú se li escapa que uns dels més damnificats per aquesta pandèmia ha estat el petit comerç de barri. Molts d’ells han tancat, per cuidar-nos, perquè no ens contagiéssim i ara ens toca tornar-li aquest esforç.

El comerç i en especial el comerç de proximitat dels nostres barris, dóna vida als nostres carrers, vertebra la trama urbana, afavoreix la cohesió social i la convivència, millora la qualitat de l’espai públic, i constitueixen un element clau en la conformació del model de ciutat al qual aporta una personalitat pròpia.

Des de l’Ajuntament s’han iniciat diverses iniciatives: ajornament o supressió d’algunes taxes, ajudes en la digitalització, s’han creat eines per mediar amb propietaris perquè els lloguers no fossin el problema per la supervivència d’aquests establiments, s’ha procurat tenir al dia als comerciants de les ajudes que altres administracions anaven generant, inclús s’ha creat una nova unitat d’acompanyament a persones autònomes, empreses i entitats en la captació de recursos financers necessaris per fer front a la manca de liquiditat.

Un dels punts forts del comerç de barri ha de ser l’associacionisme, i per això s’han enfortit i flexibilitzat les subvencions per ajudar que puguin subsistir en un moment en què moltes han hagut d’aturar la seva font d’ingressos. La unitat d’aquestes associacions i el nivell d’implicació dels comerços amb elles ha de ser pal de paller de la reactivació de la dinamització comercial dels nostres carrers i places.

Seguirem treballant i implementant noves iniciatives com ara una plataforma d’internet on poder donar més visibilitat als nostres comerços i poder comprar via on-line, generant formació pels comerciants o creant les campanyes necessàries per explicar a la ciutadania els beneficis socials i econòmics que genera el comerç de barri, així com la seva aportació com a valor cultural, històric i de servei.

La Covid-19 ens ha separat físicament però alhora ens ha apropat com a comunitat. Les xarxes de suport, els lligams veïnals, l’orgull dels serveis públics i dels nostres comerciants. Ara toca que els hi donem suport. A quin comerç tornareu primer?

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *