Catorze hores davant de la pantalla

per Albert Vilardaga

Aquesta setmana escoltava a la ràdio que durant aquest confinament passem de mitjana de catorze hores davant de pantalles, principalment davant del telèfon, l’ordinador i el televisor. La xifra em sembla una atrocitat, però realment si em miro al mirall, no puc dir que em sorprengui massa. Si tenim en compte que devem dormir aproximadament entre sis i vuit hores al dia, implica que només estem entre dues i quatre hores al dia en què no estem mirant una pantalla, i si restem el temps que sortim a passejar, a comprar o a fer les tasques domèstiques vol dir que pràcticament la resta del temps tenim una pantalla davant.

L’augment era previsible: el teletreball o bé les activitats escolars, les sèries, l’esport a distància o les videotrucades grupals han fet incrementar el nombre d’hores, però caldria tenir una mica més d’autocontrol. L’estudi explicava que un 60% de la població asseguraven haver notat alguna molèstia ocular durant el confinament, i que tantes hores també s’han traduït amb més mal de cap, coïssor d’ulls, sequedat ocular, dificultat per enfocar, enrogiment dels ulls, empitjorament de la visió i alertava que podia arribar a provocar lesions oculars.

Pràcticament ens vam trobar d’un dia per l’altre en una situació que no havíem previst ni tampoc viscut mai. Aquests mesos de confinament s’estan fent llargs, no ens imaginem el que hauria estat passar-ho sense internet, la nova normalitat de la qual parlen els polítics fa una mica de por, enyorem la rutina que tant ens queixàvem. Tot això és cert, però hauríem de trobar la manera de no passar catorze hores al dia davant d’una pantalla, jo el primer. Pensem-hi.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *