La peça escultòrica del jardí de l’avinguda Pompeu Fabra canviarà de lloc

El conjunt d’edificis residencials de l’avinguda Pompeu Fabra canviarà a partir del 18 de maig la distribució d’una part dels actuals jardins i espais interiors privats de connexió entre els cinc blocs per unes obres en el sostre del pàrquing soterrani que obligarà a ressituar l’escultura avantguardista coneguda pels veïns com ‘L’Atzavara’ o ‘La Iuca’, i obra de l’escultor Joaquim Ros i Sabaté (1936).

L’aterratge de la peça de ferro, amb quatre barres a la base en previsible honor a Pompeu Fabra, amb els anys ha anat agafant tot el sentit que probablement li van voler donar el seu autor i el promotor immobiliari que la va encarregar, Lluís Marsà i Abad, fundador de la Llave de Oro, per la crescuda de les iuques naturals que ara l’envolten i que ara també passaran a millor vida.

Ros i Sabaté, segons ha investigat el crític literari i veí del barri, Joan Josep Isern, és també l’autor de ‘Esportistes del Mar’ o ‘Lepant’, ubicats al Moll de la Fusta o a les Drassanes Reials i també del reinaugurat ‘Monument del Patí de Vela’, que el 1972 es va situar a l’Escullera de Llevant del Port i que des de les passades Festes de la Mercè presideix una de les rotondes del Passeig de Joan de Borbó. “Encara que el tema s’allunyava de les seves inspiracions marítimes va mantenir els codis estètics que aquells anys caracteritzaven la seva obra”, conclou Isern. Es preveu que la iuca o atzavara d’avantguarda, un cop acabades les obres, torni al seu lloc habitual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *