Més turisme d'1 km

Societat

Hi ha encara molt a descobrir en l'entorn més immediat, i ha hagut de venir una crisi sanitària mundial per saber-ho. Ara fa tres setmanes, en aquestes mateixes pàgines, un reportatge aprofundia en el nou turisme 1 km amb quatre primeres rutes (vegeu número 799). Tot i que la fase zero del confinament estigui ara a les acaballes, els últims dies han servit per redescobrir nous espais del districte de Gràcia o just als límits fronterers.

Ruta 5. Pujar a la Creueta del Coll. No només és un parc amb piscina. El Parc de la Creueta del Coll té aquest nom perquè en el seu punt més alt hi té una creu de ferro, a la qual s'hi arriba fàcilment (245 metres). Sortirem des del Pont de Vallcarca, pujarem pel passeig de la Mare de Déu del Coll i trencarem a mà esquerra pel carrer Cardedeu i a mà dreta pel carrer Castellterçol. La clau és arribar al poliesportiu i agafar el passatge Manlleu cap endins de la muntanya. De seguida hi veurem la tanca de fusta i reixa que envolta la part superior del parc i resseguint-la cap amunt arribarem a la creu. Possiblement les millors vistes de Barcelona, des de les torres de la Vila Olímpica fins a l'aeroport.

Ruta 6. Penitents nord i cap al Tibidabo. És lluny el Tibidabo i l'Observatori Fabra? No tant. Pugem fins a la plaça Alfons Comín, i allà la travessem fins a la benzinera i tirem amunt pel carrer Collserola. En els carrers perpendiculars (Salvador Alarma, August Font) hi ha bones vistes, i justament des d'aquest últim hi surt "el camí de la muntanya", que en diuen alguns veïns. Aquest camí, en un revolt, enllaça amb la carretera de les Aigües, i el Tibidabo gairebé és a tocar.

Ruta 7. El Farró i la Casa de Can Ferrer. El concepte #turisme1km va llançar-lo a Twitter el columnista de l'Independent Ernest Cauhé després d'un passeig pel barri del Farró, ja a la banda de Sant Gervasi, després de descobrir els jardins de Can Ferrer. Sortim des del carrer Gran amb Carolines, aprofitant per reveure Casa Vicens, i seguim per Guillem Tell fins a plaça Molina. Un dels carrers que baixa és Alfons XII i a mà esquerre s'hi obren els jardins de Can Ferrer, estrenats el 2018, malgrat que el casalot de Can Ferrer encara estigui mig en runes.

Ruta 8. Les bateries antiaèries de la Rovira. Un clàssic que aquests dies encara no està ple de gent fent botellot. Sortim quan es fa de nit des del Nou Sardenya i seguim la Ronda del Guinardó fins a l'entrada del Túnel de la Rovira; pugem pel lateral elevat de la ronda fins a Cartagena i seguim per Mare de Déu de Montserrat fins a la plaça del Nen de la Rutlla. Allà hi surt el Parc del Guinardó i amunt amunt arribem a les bateries antiaèries. Hi ha una gran vista!