La Primavera Verda, centrada en la crisi climàtica, celebra versió virtual

La Primavera Verda, impulsada pel centre cívic El Coll La Bruguera per compartir reflexions i propostes per prendre consciència de la importància de tenir cura del planeta, s’ha celebrat en versió virtual, enguany dedicat a l’emergència climàtica. Fins a finals de maig, el cartell inclou exposicions, xerrades i taules de debat online i una crida a la participació amb #DesCollfinaLaPrimavera.

La crisi climàtica és un debat que s’ha intensificat els darrers anys i ha arribat de forma més directe als districtes després de la declaració d’emergència climàtica signat per l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de gener. En aquest sentit, el centre cívic el Coll – La Bruguera ha fet seva aquesta crida per sumar-se a la lluita contra els efectes d’un canvi climàtic innegable i que afecta tots els àmbits i sectors de la societat. Per això, la Primavera Verda centra enguany l’edició -una versió confinada que ha saltat a les xarxes socials- en conèixer aquesta problemàtica i quines són les alternatives. El cicle va arrencar amb l’exposició Consumim felicitat?, realitzada per Ecologistes en Acció, que posa sobre la taula el model de consum i qüestiona la forma en què entenem i vivim el consum, així com la connexió amb la felicitat. La mostra, igual que la resta de xerrades i activitats que conformen el cicle, es pot veure al canal de youtube de l’equipament gracienc. Precisament el consum agroecològic i de proximitat, amb el suport als col·lectius de pagesos del territori, és un dels elements fonamentals en la lluita contra el canvi climàtic, tal i com va defensar Laia Serra, de la cooperativa ambiental Tarpuna, en una de les xerrades. En aquesta línia s’ha enfocat també una altra de les taules rodones aquest dijous a càrrec de l’Espai de Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona, sobre els efectes de les nostres decisions a l’hora de consumir. “Tenim un paper com a ciutadans i subjectes polítics i de dret, una obligació comunitària i de responsabilitat per trobar solucions i pressionar a qui té el poder de prendre les mesures”, asseguraXavi Franch, director del centre cívic del Coll. En aquesta línia del paper en la lluita ciutadana i col·lectiva per transformar els barris en llocs més habitables i saludables s’emmarca la taula rodona online Barris contra el canvi climàtic, programada per dijous 28 de maig a les 19 h; hi participaran representants de Lluïsos de Gràcia, Taula comunitària del Coll, Comissió Ecològica de CasaOrlandai, Plataforma d’afectades per l’Eix Verd de Vallcarca i Eixample Respira. 

Els organitzadors lamenten que no s’hagi pogut celebrar la Festa Verda, la trobada d’entitats al Parc de la Creuta del Coll en una jornada per compartir experiències i fer difusió dels diferents projectes al barri i a Gràcia, i que s’ha convertit els darrers anys en una de les activitats estrella del cicle. “Sens dubte hi haurà un debat sobre què ha passat i que passarà a partir d’ara, i com des de la comunitat podem treballar per afrontar els canvis”, reflexiona Xavi Franch sobre la crisi sanitària actual provocada per la Covid 19. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *