Rambla de Prat: un pas en la defensa del dret a l’habitatge

per Equip de Govern del Districte (BComú Gràcia i PSC Gràcia)

Aquests dies de COVID hem parlat molt de la importància de defensar la sanitat pública, però no hem parlat prou de la importància de tenir un habitatge assequible. Una de les cares visibles de la crisi galopant que assola l’economia domèstica han estat les llargues cues de veïns i veïnes per aconseguir aliments. Però molt menys visible és el fet que veïns i veïnes no podran pagar el seu lloguer o la seva hipoteca i que seran expulsats del barri on viuen.

Malauradament, no és un fenomen nou. La gentrificació i els preus de lloguer abusius fa anys que ofeguen Gràcia. Des del 2008 la Vila de Gràcia i Camp d’en Grassot han perdut més de 6.000 veïns i veïnes, un 7% de la seva població. Però requerirà que fem un doble esforç per revertir aquesta greu realitat.

La declaració de la Vila com a àrea de tempteig i retracte o la recent obligació que tota nova promoció o gran rehabilitació hagi de construir un 30% de pisos de protecció oficial esdevenen crucials però insuficients. En una Vila tan consolidada, la necessitat de regular els preus de lloguer i aprofitar totes les oportunitats de construir habitatge públic resulten imprescindibles. En aquest sentit, la desafectació de la Rambla de Prat ens ofereix una oportunitat històrica per construir la promoció d’habitatge públic més important de la Vila de Gràcia.

La proposta parteix del consens que no és necessari obrir el vial previst al planejament de 1976, que connectava la Rambla de Prat fins al carrer Torrent de l’Olla. Això permet desafectar totes les famílies que hi viuen, en total 91 habitatges. I, complementàriament, ens permet la construcció de 4 edificis en solars on actualment no hi viu ningú, amb un total de 65 habitatges públics de lloguer.

El projecte també guanya espai públic, tan necessari a la Vila. Amplia la plaça d’Anna Frank i eixampla l’interior d’illa del carrer de l’Àngel, tot preservant-ne un plataner singular. També posa fi al cul de sac del carrer de l’Àngel amb un passatge. Això permet millorar la connectivitat de la zona i la seguretat del carrer, un dels punts negres identificats en les passejades amb mirada de dona.

Per altra banda, vetlla per la preservació del conjunt arquitectònic i paisatgístic del carrer Astúries i el teixit residencial tradicional de la Travessia de Sant Antoni, alhora que respecta la memòria del taller de Juli Vallmitjana preservant la façana de l’edifici original de 1860, que esdevindrà un equipament per al barri.

Així doncs, des de l’equip de govern hem proposat un projecte fet amb molta cura, que té en compte totes les sensibilitats. Un projecte que ens permet fer un pas important envers l’habitatge públic, la conservació del verd i l’ampliació de l’espai públic, així com la preservació dels elements patrimonials i la memòria històrica amb un nou equipament pel barri.

Però no n’hi ha prou amb aquesta voluntat. Una decisió d’aquestes característiques requereix de majoria absoluta en el ple de l’Ajuntament. En aquest sentit volem posar en valor la feina realitzada per ERC per aconseguir aquesta proposta, a la que esperem s’hi puguin sumar la resta de partits. Ara toca aprovar-ho el dia 26 de juny.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *