PCR als CAP, depèn del dia

per Rosanna Carceller, periodista

En els darrers dies he descobert que als centres d’atenció primària de Barcelona fan PCR a persones amb símptomes de coronavirus… però alguns d’ells només les fan determinats dies de la setmana. Així que si us heu d’infectar, consulteu el vostre CAP per veure quan aniria bé que agafeu el virus. Això és el que passa -o passava almenys fins el 22 de juny- al CAP Pare Claret i al CAP Cibeles, a Gràcia.

El meu fill va començar a tenir febrícula i cansament dijous 18 al vespre. Els CAP ja estaven tancats i la indicació del 061 va ser esperar tancats a casa i trucar l’endemà a la pediatra. Divendres vam trucar al CAP Pare Claret i ens va atendre una pediatra atenta, clara, empàtica. La febrícula, mal de panxa i vòmits, poden ser símptomes de coronavirus. Calia aïllar el nen a casa i fer la PCR… Però només la feien en dimarts i dijous, així que li farien dimarts i els resultats estarien en 48 hores. Fins llavors les persones que hem estat en contacte estret amb ell hem de quedar-nos a casa. Això és complicat perquè l’altra mare del nen -la meva parella- té un negoci que no es pot tancar després del que ja hem hagut de patir, que no pot contractar gent… No hi ha res a fer: només esperar gairebé una setmana als resultats, tancats a casa. Esperar nosaltres tancades però també la família tribu que hem construït per ajudar-nos mútuament a partir de la fase 1 i també la família de la cangur que ens ajuda i a la qual hem pogut recórrer per tirar endavant amb dignitat emocional i logística, durant les darreres setmanes, en què les escoles seguien tancades.

Estem en nova normalitat o fase de represa, hem passat tres mesos de pandèmia duríssims, però sembla que hi ha una cosa que el sistema i les autoritats sanitàries no han sabut gestionar: el diagnòstic precoç. Una persona amb símptomes s’ha de quedar a casa cinc dies abans que li facin la PCR, i esperar-ne sis als resultats. La responsabilitat perquè no hi hagi un rebrot es trasllada 100% a la ciutadania: queda’t a casa i deixa de treballar presencialment per evitar que passi res.

Sanitat o Salut ens passen la pilota perquè les institucions sanitàries no estan complint la seva obligació: fer proves ràpidament i aïllar positius. Jo i les famílies afectades pels símptomes del meu fill ens estem quedant a casa per uns vòmits i una febrícula del nen. Però quanta gent hi ha que no ho farà o que no ho ha fet en una situació així? I potser no ho fan perquè no s’ho poden permetre! Una setmana sense currar és un luxe després d’una pandèmia.

Dissabte a la tarda, després d’un contacte via Twitter, ens truquen de l’ICS perquè els informem de la situació del nostre fill. Ens citen per fer la PCR aquella mateixa tarda al CUAP de Manso. Durant la conversa telefònica, ens expliquen que els CAP fan proves de covid-19 cada dia de la setmana i que revisaran els protocols i informació als CAP als quals nosaltres ens havíem adreçat, a Gràcia, per determinar què ha passat.

Sorgeixen reflexions. Si es tracta d’un error de protocol, cal agrair la resposta de l’ICS, però és necessari reflexionar sobre el circuit d’informació al pacient. És molt estrany que una pediatra i dues persones de l’atenció telefònica de dos CAP donessin la mateixa informació, i fos errònia. De fet, altres usuaris a les xarxes socials estan denunciant situacions semblants, amb respostes semblants per part del sistema de salut: esperar-se una setmana per a un resultat de PCR. Alguna cosa falla, i no és un tema menor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *