Judith Chamorro: "Cal obrir el camp en aquest àmbit de reconstrucció d'imatge mèdica interna"

Societat

Judith Chamorro, investigadora de la Universitat Pompeu Fabra, exveïna i amb família a Gràcia, acaba de guanyar un dels premis de recerca Marie Skłodowska-Curie 2020, que atorga la Comissió Europea.

Quina aplicació té aquest software en la medicina?
És un algoritme que permet la reconstrucció de la imatge per microones que s'obté d'una exploració dins del cos d'un organ. El metge sap així on és el teixit cancerígen, si hi és. El software serveix per a l'exploració endoscòpica o per aplicacions com la detecció de càncer d'úter o per monitoritzar ablacions internes.

Quina avantatge hi ha respecte les càmeres endoscòpiques?
Hi ha una visió angular, en 360 graus, que detecta també en possibles plecs més amagats.

Hi ha un paper clau en l'aigua.
Sí, el càncer comporta un canvi de nivells d'aigua, i l'aplicació amb microones la detecta. Aquí és on entra la meva feina com a física i matemàtica.

Què n'esperes del premi?
Que s'obri el camp en aquest àmbit de la recerca amb microones o altres tècniques tomogràfiques per l'exploració de diferents òrgans. Hi ha moltes aplicacions de la investigació de reconstrucció d'imatge médica de fora cap a dins quan les antenes embolcallen el pacient, per exemple per detectar càncer de mama, però no n'hi han tantes que estudiin el problema de dins cap a fora, per òrgans interns. El software es pot aprofitar i ampliar per altres malalties i els avenços en nanotecnologia que ara s'apliquen als telèfons movils pot fer que indirectament surtin més aplicacions amb microones dins del cos.

Has estat al Canadà, Dinamarca, Nova Zelanda… i ara de nou a Barcelona. T'hi veus treballant en el teu ram aquí?
He voltat molt, és cert, i el que et permet la beca Marie Curie és portar el coneixement al teu país. M'agradaria quedar-me a casa, però és cert que la recerca no et fa descartar res.