Un nou pla amb ombres

Quan dilluns passat a la tarda l’Ajuntament va fer públic el nou pla de regulació d’accessos al Park Güell vam tenir molts dubtes de publicar una primera notícia ràpida al web de l’Independent. No ho vam fer ni en aquell moment ni en els dies posteriors perquè teníem dubtes que majoritàriament es van esvair amb una conversa telefònica de 26 minuts amb el regidor de Gràcia, Eloi Badia. Teníem dubtes perquè la regulació del Park Güell és un tema sensible, amb molts àmbits d’actuació, amb moltes arestes veïnals i amb els lògics interessos polítics (i empresarials) en un recinte que cobra una entrada a través de la gestió d’una empresa pública; el volíem estudiar bé i repassar bé totes les anteriors propostes, fins al punt que hi vam trobar similituds que calia destacar.

Les primeres xifres que es presenten semblen ambicioses: reduir de 9 a 4,5 milions els visitants externs i interns al recinte. En els últims anys l’Ajuntament ha informat puntualment dels tres milions d’entrades venudes per entrar a la zona monumental i ha arribat a aquests nou milions de visitants sumant la gent que no paga entrada i que es passejava per la zona interna no regulada i per la zona externa del barri de la Salut. També l’Ajuntament ha informat puntualment del percentatge que representa el veïnat i el públic local en l’assistència al parc: un 2%.

En aquest sentit, és lloable la proposta d’apujar com sigui aquest 2% perquè el Park Güell sigui de facto “públic i gratuït”, com va prometre Ada Colau en la campanya de 2015, encara que sigui equiparant el carnet de veïnatge al fins ara fracassat registre Gaudir +. Li hem preguntat al regidor què passarà si s’arriba en una hora als 1.400 visitants que s’ha posat com a límit i arriba un senyor amb entrada pagada. Li hem preguntat també com s’atura que algú vingui a fer fotos des de fora. Hem constatat que abans del confinament el límit estava en 800 visitants per hora en lloc de 1.400, si bé ara només hi havia un miler de visitants per dia. Ens juguem un pèsol que no es poden posar portes al camp si hi ha visitants que venen a la porta, encara que les franges exclusives per a veïns siguin un bon aturador. Però tenim una altra pregunta: si abans entraven 3 milions i ara en poden entrar 4,5, i l’augment de veïns no creix exponencialment, vol dir que passarem de 3 milions a 4,5 milions d’entrades venudes?

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *