28J: en defensa de tots els colors

per Yusef Quadura Izquierdo, conseller de drets civils i LGTBI+ del Districte de Gràcia

Ja no cal que celebreu l’orgull, ja vivim en igualtat i heu conquerit els vostres drets”. Una frase que hem d’escoltar cada any quan s’apropa el 28J, dia per l’Alliberament LGTBI+, i que a molts i moltes ens deixa sense paraules. L’any 2019, les incidències LGTBIfòbiques van augmentar un 42% i vuit de cada deu persones trans estaven en atur. Què està passant? Per què es continuen amagant aquests fets?

Ja fa temps que es visibilitza l’home homosexual, cis i blanc, però el cert és que hi ha persones dintre col·lectiu LGTBI+ que continuen patint graus de discriminació molt més elevats. Les dones lesbianes són bastant més invisibilitzades per la nostra societat, a més de patir les discriminacions sexistes que pateixen totes les dones, i les referències a la bisexualitat o la intersexualitat són encara més escasses. Però qui pateix encara més discriminació, i en molts casos exclusió social, són les persones trans.

Als darrers mesos, s’han intensificat els atacs cap a les persones trans a escala estatal i internacional, i des de sectors molt diversos, des de l’extrema dreta però també personatges públics com J.K. Rowling, qüestionant el seu dret a definir la seva pròpia identitat de manera lliure i autònoma. Per això és important recordar que van ser les persones trans quin van fer d’escut a la primera manifestació LGTBI+ de l’estat (Barcelona, 1977), protegint la resta del col·lectiu de la policia franquista. Ara ens toca a la resta estar al seu costat, i no permetre que es continuïn trepitjant els seus drets i llibertats. El 28J no és simplement una celebració, és també un dia per visibilitzar el que reivindiquem dia a dia.

És important avançar en drets i assegurar que totes les administracions treballin per eradicar la discriminació i la LGTBIfòbia de manera efectiva. Precisament en aquest apartat, tenim molta feina pendent: a nivell estatal és urgent actualitzar la llei trans i incloure la despatologització i l’autodeterminació; a Catalunya, és imprescindible assegurar l’efectivitat de la Llei contra la LGTBIfòbia, ja que de les 561 incidències registrades per l’Observatori Contra l’Homofòbia en els darrers sis anys, només s’han posat 7 sancions, deixant aquesta llei, que era pionera en el seu moment, sense efectes reals sobre les vides de les persones.

A Gràcia, i des de la política més pròxima a la ciutadania, buscarem accions concretes que ajudin a avançar en drets LGTBI+ en els àmbits més propers als nostres veïns i veïnes: a l’educació i els espais esportius, però també en altres àmbits que sovint són oblidats com els centres de dia de gent gran. Política de proximitat, amb efectes reals en el dia a dia, i el que és encara més important: feta amb participació directa del col·lectiu. El govern del districte anirà més enllà de les declaracions de bones intencions, passant a l’acció efectiva per lluitar contra la LGTBIfòbia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *