BComú i PSC avalen negociar amb l’Estat la cessió de la caserna de la Guàrdia Civil

L’anomenat ple escombra del mes de juliol a Gràcia no acostuma a portar notícies rellevants, però la represa de l’activitat semipresencial després del confinament ha musculat el contingut de la sessió fins i tot amb consens majoritari al voltant de punts politicament punxeguts com un prec d’Esquerra acceptat pel govern de BComú i PSC a favor d’iniciar una negociació amb l’Estat per què cedeixi la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia i que, en el marc d’un inventari més general de solars buits o infrautilitzats que siguin propietat de l’Estat, es culmini la negociació mai tancada sobre l’exCAP Quevedo, on des del maig de 2016 s’ubica la tercera seu del Banc Expropiat.

La proposta, avalada pels tres grups que sumen 12 dels 17 consellers del ple municipal de Gràcia, explicita que Gràcia té “una gran necessitat de sòl per poder destinar-lo a equipaments públics, habitatge social i espais verds i que la caserna ocupa 4.375 metres quadrats en un barri que té una densitat neta de població de les més grans de la ciutat, 899 habitants per hectàrea residencial.

El conseller republicà, Guillem Roma, ha argumentat l’ús “residual” tant de la caserna com de l’exCAP, especificant que l’una està “infrautilitzada” i que l’exCAP “no té ara un ús públic regulat”. Per part del govern, el portaveu de BComú, Jordi Farriol, que només va retocar prèviament la petició en el timing de tres mesos per fer l’inventari de solars, va remarcar que l’inventari de solars es farà per la via de la negociació i l’acord i que “els dos equipaments concrets que esmenta també formen part de l’acceptació del prec per part nostra”.

L’últim ple abans de l’aturada estiuenca, diferent en format per la necessitat de fer-lo semipresencial i també musculós en contingut pels mesos anteriors d’activitat semiaturada, no va ser gens de tràmit i va tocar tots els pals dels grans eixos locals: urbanisme, mobilitat, comerç i equipaments. Tot en un clima d’entesa sorprenent entre els grups i de mà estesa des del govern, que prepara el terreny per a la renegociació del Pla d’Actuació de cara al setembre, el qual estarà molt condicionat pel nou acord pressupostari de ciutat.

Aquest clima d’entesa fins i tot va arribar en qüestions habitualment punxegudes sobre espais de forta càrrega política, com la caserna de la Guàrdia Civil, que el govern de BComú i PSC va acceptar de negociar amb l’Estat en un prec d’ERC que demanava un inventari de solars en desús de propietat estatal i que instava a negociar amb el govern espanyol per tancar la llargament reivindicada cessió de l’exCAP Quevedo (actual Banc Expropiat).

El conseller republicà, Guillem Roma, va argumentar l’ús “residual” d’aquests dos espais en concret, especificant que la caserna està “infrautilitzada” i que l’exCAP “no té ara un ús públic regulat”. La plataforma Gràcia Solidària es va adherir a la moció en el cas de l’exCAP amb una carta. Per part del govern, el portaveu de BComú, Jordi Farriol, que només va retocar prèviament la petició en el timing de tres mesos per fer l’inventari de solars, va remarcar que l’inventari de solars es farà per la via de la negociació i l’acord i que “efectivament els dos equipaments concrets que esmenta també formen part de l’acceptació del prec per part nostra”.

Sobre el Pla d’Actuació, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, en el seu informe i davant una sala pràcticament buida (set veïns, sis consellers i quatre tècnics; el president, Ferran Mascarell es va incorporar més tard), va presentar als grups polítics una proposta de “dates temptatòries”, sempre i quan la crisi sanitària ho permeti, perquè el document pugui recuperar al setembre les sessions de debat que es van suspendre al març. “Ens posarem a treballar amb la voluntat de cercar l’acord amb els grups polítics en paral·lel al debat veïnal”, va apuntar alhora que va demanar als grups poder recuperar el projecte d’habitatge públic a la façana de Pare Claret de la Sedeta. La previsió municipal és aprovar el full de ruta local a l’octubre.

Mil cent casos de Covid. L’informe del regidor també va servir per actualitzar les dades de positius per coronavirus a Gràcia. Són 1.110, que es reparteixen en 453 a Vila, 300 a Grassot, 191 a la Salut, 128 a Vallcarca i 38 al Coll.

Al·legacions sense suport polític en el pla de l’Hospital Evangèlic. Els veïns de Travessera de Dalt 118, que han presentat 14 esmenes contra el pla especial de l’Hospital Evangèlic per substituir el centre sanitari per un institut-escola que inclourà Teixidores, van topar amb la unanimitat dels partits a favor de l’equipament educatiu.

, , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *