Una reparació d'última hora mal feta provoca talls a usuaris de la piscina de la Creueta

El Parc de la Creueta del Coll torna a estar al centre de la polèmica per la transformació del llac-piscina en una zona de bany homologada que en els últims 20 anys no ha fet més que portar maldecaps a l'Ajuntament i els seus màxims responsables polítics i tècnics. L'últim episodi s'ha produït aquesta setmana, després que l'estiu de 2018 s'hagués de tancar l'espai per fuites d'aigua i després d'un nou projecte i obres de reforma que s'han allargat dos anys i que han costat prop de 600.000 euros. Aquest dimecres, primer dia de bany, van saltar les alarmes a l'espai quan desenes d'usuaris, molts dels quals nens i nenes que participen en els casals d'estiu del barri, van sortir de l'aigua amb ferides i talls als peus i als genolls.

Fonts coneixedores dels treballs de reforma han explicat a l'Independent que la causa directa d'aquestes incidències és una reparació d'última hora mal executada que es va haver d'afrontar ara fa quinze dies quan, ja amb l'espai ple d'aigua, el terra de la piscina es va esberlar per causes que encara es desconeixen i es va aixecar en nombrosos punts. L'empresa adjudicatària, Voracys S.L., supervisada per la direcció d'obra municipal i la gerència de BCN Cicle de l'Aigua, va procedir a una reparació d'última hora buidant l'espai per tornar a assegurar el mosaic del vas de la piscina -tècnicament conegut com gresite- mentre l'Ajuntament va apostar per mantenir en qualsevol cas la data prevista de reinauguració, prevista per aquest 15 de juliol. La reparació, segons aquestes mateixes fonts internes, es va allargar fins a la setmana passada.

La versió oficial de l'Ajuntament, de moment, sosté que les ferides, amb 69 afectats, es van produir per "l'acumulació de petites pedres al fons del llac" i la "major sensibilitat" dels peus "en remull durant molta estona". A partir d'ara els usuaris hauran d'accedir amb calçat d'aigua i cada dia es farà una neteja del fons. La polèmica ja ha arribat a la dimensió política, amb preguntes d'ERC i queixes de C's i BCNxCanvi.

El parc de la Creueta del Coll és la història d'un maldecap per a l'Ajuntament, centrat en els últims anys en els intents de reparació i transformació d'un llac en piscina en uns barris del nord de Gràcia on la calor apreta fort en els mesos d'estiu. L'espai aquàtic, que el 1998 ja va ser notícia de successos quan l'escultura Elogi de l'Aigua d'Eduardo Chillida es va desplomar i va ferir tres persones, s'havia hagut de tancar no només aleshores sinó també els anys 2003 per despreniments de roques a la zona de la pedrera, el 2004 pel primer intent de rehabilitació integral i el 2017 uns dies per l’aparició de vidres al fons del llac.

Enguany, després de dos anys de tancament per les fuites d'aigua que el 2018 van recomanar una nova reforma integral, aquest 15 de juliol estava marcat en vermell en l'agenda oficial com a data de reobertura. Ara fa dos anys aviat es va constatar que les fuites d'aigua a les canonades i al vas eren prou evidents i requerien aixecar tot el terra; per afrontar la dificultat de l'obra fins i tot es va contactar amb treballadors que havien assumit la primera gran reforma de 2004.

Els treballs, adjudicats per procediment obert simplificat el març de 2019 a l'empresa Voracys S.L. per valor de 599.920,17 euros, van patir alguns endarreriments en els últims mesos, però tot va esclatar ara fa quinze dies quan, ja amb la piscina omplint-se, la base de mosaic -tècnicament conegut com a gresite- es va començar a esberlar per causes que encara es desconeixen. Així ho han explicat a l'Independent fonts coneixedores dels treballs interns, que van estar supervisats en tot moment per la direcció d'obra municipal i per la gerència de BCN Cicle de l'Aigua. "Es tracta d'una ceràmica cristalitzada que, si es trenca, actua com un ganivet", expliquen aquestes fonts. "L'únic remei és aixecar-ho tot de nou o de moment accedir-hi amb calçat d'aigua", afegeixen.

La incidència, greu, a pocs dies de la inauguració i que segons aquestes fonts afectava "nombrosos punts" del vas, es va intentar resoldre buidant de nou el llac-piscina ja transformat i impermeabilitzat com a piscina-llac i els treballs de reparació urgent es van executar fins a la setmana passada. La data de reobertura, sempre defensada al més alt nivell tècnic municipal, no es va moure.

Dimecres la reinauguració, àmpliament publicitada al barri a través d'una carta als veïns i difosa a les xarxes oficials, va engegar la primera temporada de bany en tres anys i va convocar molts nens i nenes dels casals d'estiu, els quals van sortir de la seva primera capbussada amb talls als peus i genolls. "La meva filla, que va patir petits talls als peus, m'ho va explicar molt gràficament el que va passar: 'el doctor anava boig'", apunta Jacme Tapia, en conversa amb aquest setmanari.

La versió oficial de l'Ajuntament, de moment, sosté que les ferides, amb 69 afectats, es van produir per "l'acumulació de petites pedres al fons del llac" i la "major sensibilitat" dels peus "en remull durant molta estona". Ara els usuaris hauran d'accedir amb calçat d'aigua i cada dia es farà una neteja del fons.

Experts consultats en la fabricació de piscines han formulat una hipòtesi probable del perquè s'ha produït aquest esberlament: en primer lloc, donant per descomptat que s'ha procedit a una impermeabilització completa del vas amb una nova base de ciment injectat a sota, qualsevol mala col·locació del gresite obliga a repicar revestiment, amb la consegüent malmesa de la impermeabilitat; en segon lloc, aquests experts també apunten a una mala tria de l'antilliscant (rugós, més barat, o adherent). Una mala solució en tots dos casos pot estar ara mateix en la base del perill que suposa banyar-se a la flamant piscina-llac del Parc de la Creueta del Coll.