Marxa enrere a Festa Major: només sostres guarnits i totes les activitats virtuals

Societat

La Festa Major de Gràcia 2020 definitivament serà una de les més estranyes dels últims anys, i així es constata a partir del nou acord al qual han arribat la Fundació Festa Major i el Districte de Gràcia per demanar al Procicat que permeti una celebració presencial de mínims amb els sostres guarnits com a únic element definidor i característic i amb la derivació de totes les activitats a un entorn virtual. "Un pla per readaptar-nos novament", apunta el comunicat que ahir es va transmetre als carrers.

Després del protocol discutit i aprovat entre maig i juny (vegeu núm. 800, 803 i 807), que preveia ja aquesta redefinició de la Festa Major cap a una programa reduït sense els grans guarnits, controls d'accesos i de distàncies i només amb tres escenaris d'accés amb reserva prèvia, la resolució de la Generalitat del 17 de juliol amb mesures especials per a la contenció del brot epidèmic ha obligat aquesta setmana els organitzadors a fer marxa enrere. "La situació ha empitjorat", apunta el text, sobretot amb dos elements de la resolució del Govern que torpedinen directament el model de Festa Major de Gràcia: la prohibició explícita de totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural i la crida a evitar el consum d'aliments i begudes a la via pública perquè impedeix complir l'obligació de dur mascareta.

En aquest nou context de recomanació governamental i de la necessitat de fer una sol·licitud d'una Festa Major diferent, Fundació i Districte expliquen que elevaran una proposta "que permeti celebrar la Festa Major en un format digital" en el qual s'hi mirarà d'encaixar el guarnit dels sostres com a simbòlic, el llançament de les traques d'inici i final de festa, el concurs de balcons (no el de carrers, que ja es va descartar enguany) i la retransmissió del pregó a porta tancada.

Ara com ara, quan falten tres setmanes per a Festa Major, la Fundació ja s'ha concentrat a definir (i enregistrar) la programació virtual que es preveia presencial a les places Joanic i Dones del 36, i només veu marge per recuperar a última hora alguna activitat interna de les comissions de carrers.

La Fundació Festa Major i el Districte han redefinit a correcuita aquesta setmana tota la feinada que havien protocolitzat en plena pandèmia i que es va tancar en el document discutit i aprovat entre maig i juny, el qual es caracteritzava ja per uns guarnits de mínims -només un sostre simbòlic de 20 metres per carrer- i per una reducció d'activitats a només tres places amb reserva prèvia, control d'accessos i distàncies i el pregó a porta tancada.

"La situació ha empitjorat, i davant de les noves mesures presentades considerem necessari treballar per readaptar-nos novament", apunta en un comunicat de dues pàgines cosignat pels dos organitzadors. Amb aquest nou context marcat per la resolució de de la Generalitat del 17 de juliol, per la qual s'adopten mesures especials per a la contenció del brot pandèmic a Barcelona, Fundació i Districte elevaran al Procicat una proposta reformulada de Festa Major que es caracteritzarà per una celebració "en un format digital" i amb els sostres guarnits com a elements de mínims històrics característics de les festes de Gràcia.

La programació, que abans ja es limitava fins ara a les places de Joanic i de Dones del 36 i que encara preveia actes interns a nivells de comissions de carrers, ara ja es preveu totalment virtual i ja s'està enregistrant aquests dies per emetre's entre el 15 i el 21 d'agost. Fonts de l'organització han apuntat que hi haurà actuacions musicals, titelles, havaneres o dansa.

El document, no obstant això, aspira a encabir visualment a peu de carrer almenys les traques d'inici i final de festa i el concurs de balcons guarnits. No hi haurà, en tot cas, ni escenaris als carrers ni l'habitual concurs de carrers guarnits, i el pregó del 14 d'agost -que abans del 17 de juliol havia recuperat la idea de fer-se a plaça de la Vila- es farà a la sala d'actes del Districte amb l'accés restringit a les deu persones que ara permet la recomanació del Govern, incloses les tres pregoneres, l'anestesista Elvira Bisbe, la doctora Xènia Sist i la infermera Maite Fabregat.

Davant la pregunta del possible canvi de situació a millor en els dies que falten perquè comenci Festa Major, l'organització no hi veu més marge que el de recuperar alguns actes de germanor de les comissions de carrers. El viu debat entre les comissions de carrers que participen a la Festa major segueix i seguirà aquests dies, finalment amb dos carrers dels 24 totals que han decidit no fer festa (Plaça Rovira i Placeta Sant Miquel) i un tercer que només preveia fer un sopar intern i penjar alguna banderola (Progrés). Els altres 21 subscriuran en major o menor mesura la idea del sostre guarnit i la festa virtual.