El festival L'Hora del Jazz s'estén a diferents ciutats però s'acomiada de Gràcia

Cultura

La 30a edició del Festival l'Hora del Jazz se celebrarà íntegrament fora de la ciutat de Barcelona. S'acaba així amb una de les trobades musicals més emblemàtiques que celebraven la represa de l'activitat cultural a Gràcia després de les vacances, una proposta d’accés lliure amb doble concert els diumenges de setembre a la plaça de la Vila, centre base del festival a la ciutat juntament amb el Jamboree, i que perseguia popularitzar i fer accessible la música jazz al públic en general. Segons l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), els organitzadors del festival, la raó d’aquesta marxa ha estat "la impossibilitat" que l'administració els confirmés que podrien fer-ho a la ciutat comtal.

El festival, que no només pretén visibilitzar músics i projectes, enguany també intentarà mantenir l'activitat davant l'aturada generalitzada de la música. Així, la programació del festival arrencarà el proper 19 de setembre amb un concert al Sunset Jazz Club de Girona, amb Gonzalo del Val Trio feat. Benet Palet, amb aforament limitat i reserva prèvia (uns condicionants pràcticament que ja s'han regularitzat a gairebé tots els actes culturals arran de la pandèmia).

L’esperit d’expansió fora de Barcelona sempre ha estat una constant; en la passada edició van oferir, en col·laboració amb el Jazz Club de Vilafranca, un concert al Vinseum i, en col·laboració amb l’Associació de Músics de Tarragona, un altre concert a La Capsa de Música, així com a sales de Girona i Vic. En aquest sentit, enguany el festival arriba a Granollers, Sitges, Bigues i Riells, i repeteix a Girona, Tarragona i Vilafranca.Els eixos de l’edició de 2019 eren la reivindicació de la precària situació laboral dels músics del país així com “la manca de llibertats sobretot en l’àmbit artístic”; la dona i el talent jove també són una constant a la programació del festival les darreres edicions.

Enguany, donades les circumstàncies excepcionals, el festival “també busca reconèixer i donar suport a sales, entitats i associacions del sector, que viuen hores crítiques", segons ha manifestat la direcció de l’Associació en una nota informativa als seus socis aquesta setmana. “Han estat mesos en què la junta de l'Associació hem treballat àrduament per articular la comunicació amb les institucions, davant uns ajuts que no arribaven, uns protocols que enfonsaven el sector i una sensació d'inestabilitat permanent”, hi afegeixen.