L'illa Quiró d'habitatges i equipaments avança en el pla especial i calcula quatre anys d'obres

Societat

Els terrenys de l'antiga clínica Quirón, al carrer Mare de Déu de Montserrat, per sobre del camp de l'Europa i de camí cap a la plaça Sanllehy i el Park Güell, fa anys que són un gran hort urbà. Vuit anys han passat ja des que l'Ajuntament va comprar l'espai al Banc Santander i va enderrocar l'hospital, que es va traslladar a un flamant edifici a la plaça Alfons Comín gràcies a una complexa permuta de terrenys. De fet, ja han passat 13 anys des que l'hospital va tancar portes a l'antic emplaçament.

En els últims anys, entre promeses municipals i processos participatius, el veïnat només ha vist com el projecte es movia en el món de les idees i de les possibles dates de construcció, sempre caducades. El novembre de 2018 (vegeu L'Independent número 733), però, hi va haver una primera concreció d'aquest debat, dels requisits de l'Ajuntament i de les idees dels experts arquitectes, amb el projecte Fòrum Veïnal, que va dibuixar un nou edifici basat en una estructura asimètrica amb balcons a les tres primeres plantes i grans finestrals a peu de carrer. “No hi haurà més de 24 habitatges per planta”, apuntava el projecte, que atorgava un total de 85 habitatges dotacionals i una mitjana de 45 metres quadrats als pisos. Però també a peu de carrer l’illa d’equipaments hi preveia un espai interior amb un bar i les escales d’accés a un gran auditori soterrat de 1.500 metres quadrats. Grans terrasses, on s’hi traslladaria l’espai d’horts urbans actual i s’hi ubicaria un espai per a projeccions de cinema o de descans o espais compartits de cuina i menjador completaven el projecte guanyador. En total hi haurà onze unitats de convivència i equipaments als baixos (un casal de barri, un espai de gent gran i un espai jove). Del que sembla que no queda ni rastre és del pàrquing de 39 places inicialment proposat.

Sobre la base del projecte guanyador, en tot cas, aquest estiu ha arribat el segon moviment de relleu, i possiblement un dels més importants: la comissió de govern ha aprovat inicialment el pla especial del projecte, que respecta gairebé al 100% la idea del Fòrum Veïnal amb uns petits retocs. La memòria del pla especial, a la qual ha tingut accés aquest setmanari, detalla ara que la façana ja no tindrà una part més baixa al centre sinó que es dividirà en dos blocs iguals per adequar l'alçada que determina el Pla General i vèncer el desnivell del carrer. El bloc total preveu planta soterrània, planta baixa, planta altell i alçada de quatre o cinc pisos.

L'horitzó de l'estrena, sigui com vulgui, encara queda lluny a pesar que el veïnat va rebre el compromís de finalització en aquest mandat: les últimes dates oficials són el segon semestre de 2021 com a inici (previsió de la comissió d'habitatge del Districte del passat juliol) i quatre anys d'obres, tal com especifica la memòria del pla especial.