La prioritat de l’illa Quiró

Editorial

Els veïns de Gràcia, a força d’experiència i de concursos d’idees i de processos participatius i de tràmits cada cop més garantistes amb la necessària transparencia i de dates aproximades que no es compleixen, han après amb els anys que el primer anunci d’un projecte per boca d’un dirigent polític pot trigar diversos mandats a fer-se realitat. Hi ha molts exemples que vénen al cap però l’illa d’equipaments Quiró hi encaixa perfectament: tancada la clínica el 2007, comprat l’espai al Banc Santander per l’Ajuntament el 2012, enderrocat l’edifici el 2014, obert el procés participatiu el 2016, modificat el PGM per encabir-hi habitatge dotacional el 2017, fet públic el concurs del projecte guanyador el 2018… Els anys van passant i encara faltava en aquesta tirallonga la redacció del projecte bàsic i el projecte executiu, que s’han enllestit ara.

No és que abans aquests tràmits no fossin signifi catius, però l’aprovació inicial del pla especial que l’Ajuntament va tirar endavant aquest agost és l’encaix que faltava a un tema tècnic d’ajustament de metres quadrats al Pla General i al nivell del carrer, i sembla que el planejament ara sí que es pot fer a mida. Només falta que la data del segon semestre de 2021 per iniciar les obres sigui definitivament la bona, perquè els veïns tenien la promesa que aquest mandat estaría tot fet i no será així: la memoria del pla especial parla de quatre anys d’obres.

Hi ha satisfacció en tot cas a nivel intern municipal en aquests temps on només hi ha diners per pintura a l’asfalt i urbanisme tàctic. Un compromís amb un projecte com l’illa Quiró no deixa de ser un luxe però també un premi a l’espera i a la paciència d’un barri, el de la Salut, que fa massa anys que espera un casal de barri, un espai de gent gran, un espai jove i una illa d’habitatges dotacionals en una de les zones de la ciutat menys ateses en aquest sentit. Si en aquest mandat només es pot fer una o dues coses a Gràcia (Vallcarca sempre com a líder de l’espera eterna), que l’illa Quiró hi tingui prioritat.