Texas, primera gran víctima

Vestíbul del Texas darrere la persiana abaixada, aquest dijous
Vestíbul del Texas darrere la persiana abaixada, aquest dijous | S.M.

Editorial

No ha estat només la Covid qui s'ha carregat els cines Texas, tancats des del mes de març i retancats aquesta setmana quan el seu propietari i principal impulsor, Ventura Pons, ha confirmat a L'Independent que el futur de la sala és "inviable" i que fa més de tres mesos que l'espai ja no està sota gestió de Els Films de la Rambla o de la societat paraigua Raig d'Idees i Propostes Visuals, la qual es va crear el 2014 per fer renéixer els Texas. 

No ha estat només la Covid sinó les dificultats econòmiques que ja es van posar de manifest el febrer de 2019, els deutes acumulats, els processos interns, els intents de tapar forats amb patrimoni...Ha estat un procés dolorós que ara s'acaba, que remata el cop de gràcia de la Covid i que posa sobre la taula de manera molt crua la primera gran víctima d'aquesta crisi sanitària-econòmica-social a Gràcia i a Barcelona. 

No serem nosaltres qui tregui la il·lusió als veïns i treballadors que proclamen que encara no

El Texas tanca i comença la mobilització veïnal per salvar-lo. No serem nosaltres qui tregui la il·lusió als veïns i treballadors que volen proclamar que encara no. Però en bona part el tancament del Texas és el símptoma del naixement frustrat d'un espai de transició en l'oci de Gràcia que començava a lligar els barris de la Vila, Grassot i Sagrada Família. Al carrer Bailèn va renéixer el Texas el 2014, s'hi va instal·lar a tocar el Barcelona Pipa Club i la gent de Microteatre i es va generar aquesta il·lusió d'un espai de transició. Una pena enorme per un actiu cultural que sempre havia jugat un bon paper d'aliat local.