No més enderrocs

Final del passeig de Sant Joan, qualificat d'espai verd
Final del passeig de Sant Joan, qualificat d'espai verd | À.G.P.

Editorial

El lema que encapçala l'editorial d'aquesta setmana només l'havíem sentit en els últims anys a la llunyana Vallcarca, quan els veïns més mobilitzats havien volgut aturar el rellotge de l'anomenat progrés qüestionant un projecte dat i beneït per anteriors governs municipals i que sota el nom de Rambla Verda suposava un nou passeig verd paral·lel a l'avinguda però també l'enderroc de blocs encara habitats. El crit de No més enderrocs retrunyia a Vallcarca i des de la Vila se seguia amb el ritme quotidià habitual, com si allò no passés a quatre passes. 

Gràcia es repensa de nou 34 anys després d'aquell pla especial que va impedir la via O

Però el ritme quotidià de la Vila de Gràcia, del nucli històric, també ha sentit aquest lema de manera íntima en moltes cases de veïns dels grans eixos viaris, tant aquelles que encara estan habitades per històrics residents de renda antiga com aquelles que han rebut les noves generacions de veïns en règim de lloguer o de comprador de risc. El risc estava en els enderrocs, en l'expropiació de l'Ajuntament per complir els propòsits del Pla General Metropolità de 1976, que a la vista ha deixat un escenari caduc d'entrants i sortints que mai més es posaran en línia. Així ho ha decidit de facto aquesta setmana l'equip de coordinació de la modificació del PGM en l'àmbit de Gràcia, el pla que executarà el treball detallat sobre la conservació del patrimoni que es va aprovar inicialment l'any passat. 

Quaranta-quatre anys després d'aquell PGM i 34 després d'aquell primer pla especial que als anys 80 va impedir la via O, Gràcia torna a repensar-se aspirant a mantenir afectats els espais verds on encara hi ha pisos, a guanyar algun equipament a costa d'expropiar alguna parcel·la i a mantenir per sempre els seus característics queixals a les grans vies.