Dones del 36, la plaça en moviment

El projecte de recuperació de les lletres de les antigues reixes de la plaça, en la imatge virtual dels serveis tècnics municipals
El projecte de recuperació de les lletres de les antigues reixes de la plaça, en la imatge virtual dels serveis tècnics municipals | Cedida

Editorial

Ningú no recorda quan a l'espai de la plaça de les Dones del 36 hi havia un mar de petits tallers d'artistes als quals s'hi accedia per un carreró polsegós des de Santa Àgata. Així va ser almenys fins a l'any 2003. Des d'aquell anys fins al 2009, el ritme del canvi va marcar-lo la tensió entre el Districte i els okupes de La Fera, i el que es preveia com un oasi de calma a partir de la inauguració de la plaça no va arribar mai: la polèmica política va enfrontar en els primers anys el govern municipal amb l'oposició fins al punt que el mateix dia de l'estrena hi va haver empentes per un tema banderístic i també manifestacions contra les polèmiques reixes. 

No ha parat canviar de fesomia perquè cadascú hi trobi el seu espai

Després hi va haver filtracions al pàrquing subterrani, dubtes sobre el tractament correcte dels arbres, protestes per l'alt preu dels pisos amb esclat de globus de pintura a les façanes i també façanes deteriorades que van obligar a fer reformes abans del que es preveia. la bona notícia va ser que la plaça s'anava assentant com a punt de trobada de famílies i infants a la sortida de l'escola i de gossos i els seus propietaris cap al tard. 

Però la plaça de les Dones del 36, per bé o per mal, no ha parat de moure's i canviar de fesomia perquè cadascú hi trobi el seu espai: en primer lloc, l'àmbit de memòria que honora les activistes antifranquistes que estan homenatjades amb el nom de l'espai; en segon lloc, l'àmbit de millora de la mobilitat que ha suposat retirar les reixes perquè s'afavoreixi el trànsit de pas des del carrer Gran fins al nucli històric intervenir en les mitgeres; i en tercer lloc, l'arranjament de les mitgeres perquè la plaça dura no ho sigui tant: el març passat la combinació de lames metàl·liques van generar una imatge de la miliciana Marina Ginestà en l'espai tocant a Santa Àgata i ara s'anuncia que una altra mitgera, al fons de la plaça, recuperarà les icòniques lletres gegants amb la paraula Dones que hi havia a una de les reixes retirades el 2017. La plaça segueix viva, i millorant, i això és el més important.