Pas enrere en la recollida selectiva

Punt de recollida pneumàtica mòbil, a Rambla de Prat
Punt de recollida pneumàtica mòbil, a Rambla de Prat | À.G.P.

Editorial

Amb certa nocturnitat l'Ajuntament ha anunciat aquest cap de setmana que donava per finiquitat el sistema de recollida pneumàtica mòbil que el maig de 1998 es va presentar com una autèntica revolució en la recollida de residus, quan encara no s'havia afiançat socialment la diversitat de contenidors actuals. El sistema s'havia estrenat amb ínfules quasi futuristes sis anys abans als nous pisos de la Vila Olímpica amb un model de recollida interior i en aquell límit al tombant de segle va aterrar a un carrer Gran on es van renovar les voreres, van plantar-se les magnòlies actuals i van aparèixer com bolets les bústies de recollida pneumàtica. No era un mal sistema si a la propaganda institucional s'hi afegia un sonor aplaudiment de les entitats veïnals. 

L'Ajuntament només té com a solució tornar a la versió vuitantera dels contenidors al mig del carrer

Però deu anys després hi va haver els primers dubtes: el 2008 serà recordat per la gent de Gràcia com el de la intensa ferum al carrer Gran, que va durar setmanes, que va deixar imatges inenarrables com la del televisor de 14 polsades obturant una de les bústies i on els serveis tècnics s'hi van deixar tones d'ambientador i hores de reparacions internes; alhora l'Ajuntament va presentar la flamant central de residus de Lesseps, on en un futur proper s'hi hauria de connectar tota la xarxa de recollida pneumàtica. 

Allò no va passar mai i van conviure dos sistemes: el pneumàtic mòbil des de la Rambla de Prat cap als Jardinets i el pneumàtic estàtic amb tubs xucladors des de la central de residus de Lesseps fins al carrer Gran per sobre de Rambla de Prat i altres eixos principals com Mitre, Travessera de Dalt i avinguda Vallcarca. Ara mateix el sistema estàtic està infrautilitzat, onze anys de l'estrena, servint 201 bústies quan té una capacitat per a més de 400, i el sistema mòbil no dóna més de sí: no es pot reparar ni connectar a la xarxa central. La notícia, certament, és dolenta i difícil d'amagar per a l'Ajuntament, que només té com a solució tornar a la versió vuitantera dels contenidors al mig del carrer. Realment és un pas enrere, s'ho miri qui s'ho miri.