2021, l'any de les persones

El Rebost Solidari de Gràcia, indicador de la situació econòmica actual
El Rebost Solidari de Gràcia, indicador de la situació econòmica actual

Editorial

El món, amics de L'Independent, està fet una merda, i els mitjans de comunicació no hem vingut ni a endolcir ni a amargar l'existència, sinó simplement a retratar-la i a explicar-la en tota la seva complexitat. I aquest 2021 ha volgut que comencessin al carrer, on sempre hi ha notícies, fent una entrevista a la gent del Rebost Solidari. Va ser la vigília de Reis, i el petit economat del carrer Reig i Bonet estava ple de gent omplint la bossa sense pensar massa en la bogeria consumista que també enguany s'ha desfermat.

El Rebost Solidari és una iniciativa nascuda exactament ara fa un any, sorgida de la iniciativa de mitja dotzena de veïns inicialment vinculats a l'ANC i ara multiplicats i recolzats per voluntaris de totes les sensibilitats. És una història d'èxit trista, perquè només en un any la plantofada de la crisi sanitària ha fet que els 367 usuaris inicials que l'Ajuntament va adjudicar a l'economat s'han multiplicat per deu: gent que no ha cobrat l'ERTO, gent amb família i fills més o menys acomodats que mai no s'haurien pensat que no li quadrarien els comptes del menjar, gent que no dorm al carrer però que en aquests últims deu mesos ha vist les orelles al llop, de molt a prop.

La gent del Rebost Solidari, en aquest primer any, sempre que hem parlat amb ells, ens han transmès una alerta que al setmanari ja advertien des del nostre naixement (busqueu o veniu a veure a la redacció el nostre número 3): a Gràcia hi ha gana. La gent del Rebost ens han transmès una alerta, però també una angoixa: no arribem, ni ells com a entitat, ni nosaltres com a societat, no només a donar resposta a aquesta gana sinó a ser conscients que això existeix entre els veïns que tenim més a prop.

Aneu al Rebost. Sortireu tocats, plorant, com nosaltres. Prou hedonisme. A Gràcia hi ha gana.