Places possibles i imaginàries

El mercat de l'Abaceria vell, a la Travessera amb Mare de Déu dels Desemparats
El mercat de l'Abaceria vell, a la Travessera amb Mare de Déu dels Desemparats | À.G.P.

Editorial

Les places, com va teoritzar l'enyorat Josep Buch, són el gran atractiu i pulmó de la densa trama de Gràcia, i no passa cap gran debat i oportunitat perquè aquests espais es vulguin millorar, repensar o també incrementar en nombre o en espai. A Gràcia hi ha 25 places, si comptem la desapareguda per absorció plaça de la Santa Creu, que va acabar engolida per la irregular Lesseps. I mai no n'hi ha prou. La ciutat respira malament, i vol respirar millor. 

Té sentit, doncs, que l'Ajuntament hagi presentat la tercera proposta en cinc anys de l'Abaceria amb la creació d'"una nova plaça", en paraules del regidor de Gràcia, Eloi Badia, similar en metres quadrats a la plaça John Lennon i que el gabinet de comunicació municipal s'hagi "venido arriba" en poques hores per augmentar l'aposta: similar a la plaça Revolució! El nou pla per a l'Abaceria no inclou cap nova plaça: fa servir una nova disposició de la planta de carrer perquè els voladissos deixin un espai de pas superior, i es guanyen metres quadrats amb un edifici de mercat menys aparatós. Però això no és una plaça. I òbviament no és una plaça total, com alguns veïns han reivindicat en els últims mesos, enlluernats per la imatge actual de l'estructura de ferro despullada. 

A la nova Abaceria, cap allà al 2025, quan acabin les obres, no hi haurà cap nova plaça, i sí una tercera planta soterrània que havia desaparegut del projecte inicial i que el nou múscul del PSC ha aconseguit recuperar. L'espai acollirà magatzems i espais per a entitats, però a canvi també creix el supermercat i es manté el pàrquing de 50 places tan criticats per les plataformes veïnals que es van arribar a manifestar sorollosament anys enrere. També es redueix a 300 metres quadrats l'espai per a cooperatives. 

A la nova Abaceria no hi haurà cap nova plaça, i vés per on sí que n'hi pot haver-hi una no prevista fins a la setmana passada a l'anomenada Illa Carolines, un interior d'illa similar a la plaça de les Dones del 36 que queda entre el carrer Carolines, el carrer Gran i la Riera de Cassoles, a través d'un passatge que entra des de Carolines (vegeu la foto de sota). Són 2.700 metres quadrats, més del doble que la publicitada plaça de l'Abaceria. Els timings de la propaganda ja li arribaran tard o d'hora.

L'illa interior de Carolines, des de les galeries interiors del carrer Gran mirant cap a la futura sortida de Riera de Cassoles