Vigència i realitat del pla d'usos

L'eix comercial de Travessera de Dalt, a dos mesos de fer el canvi de pla especial d'establiments
L'eix comercial de Travessera de Dalt, a dos mesos de fer el canvi de pla especial d'establiments | Àlex Gutiérrez Pascual

Editorial

El pla d'usos és un artefacte legal, un pla especial que regula activitats concretes del comerç (activitats musicals, activitats de restauració, botigues de plats preparats i comerç alimentari amb degustació), que a Gràcia forma part del paisatge habitual de negociació entre restauradors i Ajuntament des del 1994. En aquell temps, ja fa prop de 30 anys, el model de lleure i oci havia convertit el districte en una llei de la selva per a les llicències que feia necessària una regulació.

Atents a les dades de 2021: caldrà una reforma del pla a la vista de la quantitat de locals en traspàs?

D'aleshores ençà ja han passat tres reformes d'aquell primer pla d'usos, les quals han evolucionat sempre cap a una tendència cada cop més restrictiva i amb una voluntat de decreixement, sobretot en l'anomenada zona saturada al nucli històric de la Vila (entorns de places de la Vila, Revolució, Virreina, Diamant, Astúries, Terol i entorns de les estacions de metro). Encara és aviat per fer balanç d'aquest decreixement dels últims anys, ja amb la reforma vigent des del 2016, però les dades prèvies a la pandèmia han donat algunes pistes: el juny de 2016 hi havia a Gràcia 591 activitats de restauració amb llicència, 16 activitats musicals, 45 botigues de menjar preparat i 25 establiments de comerç alimentari amb degustació; el juliol de 2020 hi havia 563 activitats de restauració, 16 activitats musicals, 46 botigues de menjar preparat i 24 comerços alimentaris amb degustació. Una trentena menys en quatre anys.

La voluntat (i èxit) de la restricció va comportar també alguna passada de frenada, com és el cas de Travessera de Dalt, equiparada a la zona de contenció al voltant de la zona saturada del nucli històric; en aquesta zona de contenció només es donaven llicències si es registrava alguna baixa. Tenen raó els comerciants quan apunten que no és equiparable la Travessera de Dalt amb la majoria de carrers secundaris del nucli històric. Però les dades de 2021, amb el tancament i posada en traspàs nombrós de locals potser acabarà demanant una altra reforma del pla d'usos.