La postpandèmia al barri

Gent gran als bancs de Jardinets, aquest dijous
Gent gran als bancs de Jardinets, aquest dijous | À.G.P.

Editorial

Per comprovar amb certa perspectiva l'evolució d'algunes notícies, a l'Independent tenim el costum d'agafar almenys les edicions que publicàvem del setmanari ara fa un any i això ens presenta un barem raonable per veure el got mig buit o mig ple en el drama nostre de cada dia. Ara fa un any estàvem en ple pic del confinament més extrem que hem viscut mai, els graciencs redescobríem els carrers i parcs propers en una mena de turisme d'1 km, l'exèrcit desinfectava residències al carrer Gran o a Mare de Déu dels Desemparats, l'Hospital de l'Esperança estava desbordat, en Víctor Nubla havia mort, aquest setmanari decidia traient notícies de sota les pedres i sortir tant sí com no cada setmana (amb menys exemplars perquè només estaven obertes les farmàcies i els súpers) i el principals protagonistes eren les xarxes de suport que mobilitzaven 1.700 veïns a Gràcia i a Vallcarca. 

La coordinació entre institucions, entitats i veïns, en el territori on va néixer el projecte Radars d'acompanyament de la gent gran, fa un salt endavant novament quan es tracta de no deixar ningú enrere

Un any després continuen fent cua les ambulàncies a l'Esperança, anem amb mascareta i encara tenim por al virus, però els comerços revifen, els projectes municipals es reactiven i els veïns organitzats per ajudar els col·lectius més tocats per la pandèmia agafen més múscul. No és notícia de portada, però mereix ser notícia editorialitzada la mobilització d'una trentena d'entitats, des dels CAP fins al Banc Expropiat, que han elaborat un diagnòstic de la salut a la Vila de Gràcia i al Camp d'en Grassot que s'ha traduït en cinc projectes de gran rellevància: ningú dormint al carrer, ningú sense targeta sanitària, caminades, parlem amb el CAP i suport a la tramitació online. Joves, gent gran i pobresa són els tres sectors objectius. La coordinació entre institucions, entitats i veïns, en el territori on va néixer el projecte Radars d'acompanyament de la gent gran, fa un salt endavant novament quan es tracta de no deixar ningú enrere. 

Perquè no tothom té amics i família, perquè no tothom sap fer un tràmit per internet, perquè no tothom té recursos per dormir en un llit, perquè no tothom té algú amb qui sortir a caminar i petar la xerrada, perquè no tothom fa anys que viu en aquesta ciutat. Però l'empenta del barri és imparable, i també les dones que coordinen aquests projectes (sí, totes són dones), i aquesta energia i força de voluntat no surt als plans d'inversions municipals ni a les obres socials privades.