Temps de distensió a les terrasses

Terrassa a Travessera de Dalt aprofitant un carreró
Terrassa a Travessera de Dalt aprofitant un carreró | A.B.

Editorial

Hi va haver un temps, cap allà el 2016-2017, que l'Ajuntament es va engrescar a redefinir l'espai que ocupaven les terrasses a les places principals: es van fer unes sessions de treball amb mapes i dibuixos, fins i tot es van fer grups de passejada per cada àmbit i es va treure de nou la calculadora per explicar els possibles canvis en funció del percentatge d'ocupació de l'espai públic per part dels bars i restaurants i del trànsit de pas. Només, d'aquell debat, en va sorgir una concreció rellevant a la plaça Rovira, amb una nova terrassa demanada per l'únic bar que no en tenia. Aleshores va venir el silenci administratiu, l'aturada del procés participatiu, el focus derivat cap a altres qüestions i de cop la crisi sanitària, el desert, les pèrdues dels negocis i ara la represa.

Gràcia sempre és una manta curta: quan et tapes el cap se't destapen els peus

I en aquest context Gràcia es va fer famosa per ser un dels dels districtes més restrictius, juntament amb Ciutat Vella, a l'hora d'autoritzar noves terrasses en el pla extraordinari plantejat per l'Ajuntament. Ja no estàvem en l'escenari de la redefinició del 2016 però tampoc s'atenuava el dolor d'un sector que ho havia estat tot a Gràcia, en un barri històric on la vida nocturna havia derivat en una lluita brutal per aconseguir una llicència d'activitats. La pandèmia va arrasar aquesta dinàmica; ara els portals immobiliaris estan plens de petits bars i restaurants de Gràcia que es traspassen.

Hi va haver una mobilització dels bars i restaurants i ara a la vista està que l'Ajuntament finalment ha obert la mà i ha permès respirar molts d'aquells que volien guanyar espai exterior per evitar acabar de naufragar en les pèrdues acumulades. Però Gràcia sempre és una manta curta: quan et tapes el cap se't destapen els peus, i ara és l'espai públic el que surt perdent. Hi ha terrasses arreu, als carrers més petits, a les places més contingudes... És obvi que es tracta d'una situació excepcional, i així la defensem.