Pacificació lluny dels focus

Vehicles mal estacionats a l'entorn de l'escola Montseny, al carrer Torrent del Remei
Vehicles mal estacionats a l'entorn de l'escola Montseny, al carrer Torrent del Remei | À.G.P.

Editorial

El moviment de les comunitats educatives que ha esclatat sota el nom de Revolta Escolar, i que a Gràcia s'ha concretat des de fa mesos en mobilitzacions a la Vila de Gràcia i a Vallcarca, és la prova més clara i contundent que les institucions no poden controlar ni els col·lectius que suposadament a priori li serien afins, i que aquests col·lectius són versos lliures que poden trencar qualsevol costura sempre que s'ho plantegin i persisteixin. Esquifit i ridícul queda el pla Protegim Escoles, que a Gràcia ha aconseguit completar en dos anys dues escoles, Sagrada Família i L'Univers, i que aquesta setmana ha començat les obres a l'entorn de l'escola Turó del Cargol- Aquesta última actuació forma part d'un grup de quatre que ja estaven anunciades des del 2020 i les quatre següents del 2021 no tenen data d'inici. La tramitació administrativa és infernal, i ha de ser garantista, però els nens i nenes van a escola cada dia.

Els anys passen i el barri del Coll segueix infravalorat; potser sí que cal muntar una mani

La reflexió ve a tomb arran de l'últimàtum que aquesta setmana han llançat cinc escoles del barri del Coll (Farigola, Montseny, Mare de Déu del Coll, Gat Negre i Virolai) perquè el Districte es posi les piles sobre l'anunciat pla de pacificació del barri que va presentar el desembre de 2018 amb l'objectiu d'eliminar el trànsit de pas d'una de les zones de Gràcia més oblidades pels plans d'accessibilitat i on el vianant encara ha de lluitar amb desnivells impossibles molt sovint sense una trista barana que l'acompanyi.

Al Coll hi va haver a principis d'aquest segle una partida del pla de barris que va dignificar racons amb forma de places i elevar amb força el centre cívic com a far de cultura ultralocal. Però els anys passen i el barri segueix infravalorat per les administracions. El Districte ho reconeix: s'ha posat algun pas de vianants elevat i s'han fet retocs, però del pla de pacificació (escales mecàniques, reurbanitzacions i nous eixos per a vianants) res de res. "Hem de muntar una mani i que vingui la tele?", pregunten els portaveus de la comunitat educativa. Tele no, però setmanari sí.