Festa Major en llibertat

El president d'Òmnium, en un acte recent davant la seu de l'entitat
El president d'Òmnium, en un acte recent davant la seu de l'entitat | Òmnium

Editorial

La Festa Major de Gràcia sempre ha estat símbol de llibertat, i enguany ha triat el millor pregoner possible amb Jordi Cuixart, president d'Òmnium, dirigent independentista, referent social i sobretot veí habitual de l'activitat cultural i la vida quotidiana de la Vila. Ha estat 1.375 dies tancat a presó per una condemna a nou anys per sedició, aturada actualment pels indults, però Cuixart -i la seva companya, Txell Bonet-, no han deixat mai de viure i de ser presents als carrers de Gràcia. Tothom els ha vist fent la seva vida: empenyent el cotxet del fill petit per Torrent de l'Olla, comprant al carrer Astúries, entrant als cinemes Verdi... Indefugiblement identificat com a líder polític sense partit, Cuixart s'ha guanyat l'honor de representar la Festa Major en llibertat.

Ara que la llibertat es veu desdibuixada pels tocs de queda, la tria de Cuixart és el crit més clar

L'històric de la festa s'ha associat a aquest concepte: els historiadors de la celebració símbol de Gràcia recorden la de l'any 1935 com l'última en llibertat, l'esclat de la recuperació de la democràcia va fer néixer múltiples expressions de la festa no encorsetada amb festes alternatives encapçalades pels sectors llibertaris i culturals i després pels moviments okupes i socials. La Festa Major de Gràcia possiblement és l'última que, malgrat la intensa planificació que hi ha al darrera, sempre conserva aquell punt de llibertat incontrolable que li atorga la base eminentment popular i de pes encara prou autogestionat per la xarxa de veïns.

Ara que la llibertat es veu desdibuixada per les limitacions d'un toc de queda al qual mai la societat s'hi hauria d'acostumar, la tria de Cuixart és el crit més clar.