Què vol dir que tanca una església?

Mossèn Arrinda, a l'altar de l'església dels Pares Trinitaris
Mossèn Arrinda, a l'altar de l'església dels Pares Trinitaris | Cedida

Editorial

Ara fa cinc anys llargs, el març de 2016, la participació ciutadana que es va activar a través del portal Decidim per recollir aportacions per al Pla d'Actuació del Districte va recollir algunes freak.propostes com un tren bala per al barri del Coll o l'enderroc de la parròquia de Santa Maria de Gràcia, darrere de Casa Fuster i a tocar de l'escola Patronat Domènech. Els mitjans més anticolauers s'hi van posar les botes: la idea tenia 19 suports i tres comentaris favorables quan aquest setmanari se'n va fer el primer ressò. Santa Maria no va anar a terra, però es va generar un fort rebombori. Com també va haver-hi sidral en el mandat Fandos quan va anar a terra l'antic convent del carrer Encarnació on des de fa anys hi ha el Jardí del Silenci, que encara espera el seu procés de participació.

La manca de vocacions i el canvi de costums, i la pressió immobiliària segurament també, tenen la clau d'aquesta evolució que encara xoca

Un i altre exemple són símptomes que alguna cosa està passant amb la implantació de l'església a Gràcia, quan l'Ajuntament torna a obrir la carpeta d'expropiar parcialment Sant Josep de la Muntanya, quan el juny del 2017 va tancar el convent de la congregació de Cristo Rey a l'avinguda del Coll del Portell (i ara ja s'hi ultimen pisos de luxe) i quan aquesta setmana expliquem també en exclusiva però per mèrit de la informació inicial d'un veí que l'església dels Pares Trinitaris de Torrent d'en Vidalet té els dies comptats i el seu màxim responsable, mossèn José Ignacio Arrinda, ha explicat a aquest setmanari que s'hi faran misses fins a l'últim dia, però que un basar xinès que hi ha a la mateixa finca ja té comunicada la data de 31 de desembre com a final del negoci.

La manca de vocacions i el canvi de costums, i la pressió immobiliària segurament també, tenen la clau d'aquesta evolució que encara xoca. Què vol dir que tanca una església? Que la religió està en retrocés, i qui n'entengui que aclareixi si això és bo o dolent.