De la fantasia dels 9 milions als 600.000 visitants al Park Güell

El Passeig de les Palmeres, amb uns quants esportistes
El Passeig de les Palmeres, amb uns quants esportistes | À.G.P.

Editorial

L'any de la pandèmia no servirà com a base comparativa de res per la sotragada social que va fer saltar pels aires tots els costums de mobilitat tant obligada com de lleure però sí que quedarà per a la història una foto fixa certament irreal però que va succeir. Aquesta és la sensació que li queda al periodista que llegeix aquests dies la Memòria de Governança Park Güell 2020, on en un parell de pàgines centrals s'hi detalla l'evolució del nombre de visitants amb una xifra total que no arriba als 600.000 usuaris, més de la meitat dels quals es van acumular entre gener i febrer, quan encara no havia esclatat la crisi sanitària. A les barres de cada mes, les distàncies comparatives són esborronadores, sobretot en els mesos de novembre i desembre, en què dels 200.000 visitants del 2019 s'ha passat a uns 10.000. 

Almenys els 600.000 estan ben comptats, perquè els 9 milions van sortir d'una enquesta extrapolada que només la Plataforma Defensem el Park Güell es va atrevir a denunciar

Sí, algú dirà que també hi ha tres mesos on no hi ha dades comptabilitzades i que des del 20 de maig, quan va tornar a obrir-se l'espai, els canvis d'horaris per a col·lectius diversos fan difícil la comparació, i que encara aquesta comparació és més complexa desde l'1 de juliol, quan es va ampliar la zona regulada a tot el recinte. Però els números canten i l'absència general de turistes també, almenys en aquell 2020. 

Aquests 600.000 usuaris -no hi arriba- que es van registrar l'any de la pandèmia són un bon exemple de fantasia irreal, com els 9 milions que s'han anat publicitant com a dada monstruosa corresponent a l'any 2012, quan des de l'Ajuntament s'apretava per regular l'accés i fer-lo de pagament, cosa que va arribar l'octubre de 2013. Almenys els 600.000 estan ben comptats, perquè els 9 milions van sortir d'una enquesta extrapolada que només la Plataforma Defensem el Park Güell es va atrevir a denunciar. "Van ser tres matins i tres tardes, sis moments", diu avui un dels aleshores veïns revoltats. Concretament van ser 462 enquestes "directes" i 2.351 enquestes "indirectes" del 17 al 22 de juliol, amb dades que ja eren bones per parlar de 30.000 persones en cap de setmana. I així va néixer el mite dels 9 milions.