Necessitat de posar ordre al barri del Coll

El coll d'ampolla, des del carrer Santuari i de cara a les cases afectades
El coll d'ampolla, des del carrer Santuari i de cara a les cases afectades | A.B.

Editorial

Els plans urbanístics i la seva concreció sobre el carrer sempre van a ritmes molt diferents, i els mitjans de comunicació hi tenim un paper complicat: d'una banda, ens crema a les mans una informació nova quan surt per primer cop a la llum o l'esbrinem pel que es mou en els despatxos municipals, i de l'altra, som plenament conscients que la difusió no farà que l'execució vagi més ràpida. 

Les expropiacions són bones si juguen a favor de la millora del veïnat en el seu conjunt

El desembre de 2018 aquest setmanari obria la portada amb el següent titular: El Coll es convertirà en barri pacificat amb una desena de carrers en plataforma única. El pla s'havia presentat en una taula urbanística veïnal i el vam explicar, i algun càrrec oficial es va espantar precisant que allò trigaria a ser una realitat. Acceptat el bany de realitat, ja han passat tres anys d'aquella portada, i sembla que arribem a les etapes finals d'una part d'aquelles ànsies de pacificació amb els tràmits oberts sobre les dues últimes expropiacions que afecten l'ampliació del coll d'ampolla que ha convertit en un caos aquests últims anys l'accés des del carrer Santuari al barri del Portell i al mirador Joan Sales. La voluntat del districte en temps del regidor Guillem Espriu d'ubicar-hi allà l'escola bressol El gat negre i la reforma de l'escola Virolai encara va complicar més la mobilitat a la zona. "Això no és una autopista!", cridava aquesta setmana un veí, quan un redactor de L'Independent s'intentava obrir pas en moto entre dos camions i un cotxe que sortia dels apretats aparcaments de superfície no regulats a la zona.

No gaire lluny d'allà també hi ha hagut moviment aquesta setmana en la primera reunió informativa per obrir el camí forestal entre el carrer Repartidor i el passeig Turull, per sobre de l'aula ambiental, en aquest cas per afavorir el flux de vianants a través de la muntanya. Com que la reunió sembla que ha anat bé, endavant les atxes. Les expropiacions són bones si juguen a favor de la millora del veïnat en el seu conjunt, i aquí hi ha dos casos que més aviat que tard ja s'encaminen cap al seu final.