Catorze dies de visita després

L'escala de caragol, a l'interior del campanar de la plaça de la Vila
L'escala de caragol, a l'interior del campanar de la plaça de la Vila | Oriol Vila Sangenís

Editorial

Apuntin aquestes dates: 18 de maig, 22 de juny, 20 de juliol, 21 de setembre, 19 d'octubre, 16 de novembre i 21 de desembre del 2002, i 10 de maig, 7 de juny, 5 de juliol, 6 de setembre, 4 d'octubre, 8 de novembre i 13 de desembre del 2003. Aquestes han estat en els últims 20 anys les úniques 14 dates que la porta de ferro de la torre del campanar civil de plaça de la Vila s'ha obert perquè hi entressin visites regulades i obertes al públic en general. Nosaltres hi vam ser a la primera i en vam deixar constància en unes pàgines centrals d'un llunyà número 20 de L'Independent. 

El símbol de Gràcia ha fet 157 anys en un "bon estat de conservació" i tornarà a rebre visites

Sí, el símbol de Gràcia, que aquesta setmana ha fet 157 anys gaudint d'un "molt bon estat de conservació", segons afirma l'estudi general encarregat per l'Ajuntament, no s'ha pogut visitar en els últims 18 anys per un reguitzell de riscos: despreniments, normatives d'accessibilitat i seguretat, esglaons en mal estat, reixes i fusteria que s'han hagut de canviar. 
Però això és poca cosa amb el llistat d'intervencions històriques: el 1882 es van haver de netejar els paraments de sutge i carbó produïts per la gran foguera que es va encendre a la plaça amb motiu de la Revolta de les Quintes i els desperfectes de la repressió militar contra l'alçament i el 1929 es va restituir la campana La Marieta, que ja es volia fondre i refer en una de nova i portar-la a la plaça Espanya. 

És cert que el contrast històric fa estrany que un monument civil tan simbòlic estigui tancat al públic, i més quan el balcó del campanar s'usa com a suport d'accions de cultura popular o missatge polític. No és el mateix que hi pugin un parell de persones o els pencaires de manteniment, però amb condicions s'hauria d'obrir aquesta limitació. Això és el que arribarà el 2022 i, de la mateixa manera que es va recuperar el refugi de la plaça del Diamant, també és rellevant que el públic tingui accés als 133 graons en escala de cargol de la torre del rellotge de la plaça de la Vila.