Moviments al nou Pla General

L'entrada al passatge de Sant Josep de la Muntanya, al barri de la Salut
L'entrada al passatge de Sant Josep de la Muntanya, al barri de la Salut | A.B.

Editorial

Quan arriben les vacances d'hivern o d'estiu sempre passen coses al límit de la campana i, com si els nostres governants apuressin la feina a última hora o busquessin la permanència de la notícia durant un xic més de temps, hi ha projectes que es presenten i negociacions que es desencallen. Com sempre, però, les festes passen, torna la feina i cal mirar sobretot la lletra petita. Això és el que han interpretat aquesta setmana els veïns, informats pels grups de l'oposició, sobre l'estat avançat de les negociacions per a l'aprovació provisional del canvi de Pla General, que s'abordarà al gener amb la idea d'arribar a temps per aixecar al març la suspensió de llicències que regna des de fa tres anys a la Vila de Gràcia. 

Les festes passen, torna la feina i cal mirar sobretot la lletra petita

La proposta inicial era ambiciosa: desafectava grans eixos viaris com els queixals de Travessera de Gràcia i Gran de Gràcia, feia emergir i protegia el verd de les illes interiors i feia tot un nou catàleg de patrimoni al voltant de les encara característiques casetes de planta i pis que es poden trobar en molts carrers de la Vila. Però la cosa es va enredar en el que deixava fora i va ser molt fàcil que sorgissin una desena de miniplataformes veïnals que han acabat fent prou soroll com perquè la proposta inicial evolucioni força: el túnel del passatge de Frígola no es farà, l'eix cívic per dins de Sant Josep de la Muntanya només s'executarà quan no hi hagi el CRAE, s'abordarà Joanic contra el que es preveia. 

Però encara hi ha una lletra més petita: les remuntes, amb les quals el govern municipal preveia obtenir prop d'un miler d'habitatges socials, només estan garantides si formen part d'un habitatge unipersonal o si no superen una determinada quantitat de plantes; si no, passaran a ser pisos socials. També seran possibles les particions de pisos entre familiars de primer grau per evitar el canvi d'una part a pis social. 

Caldrà llegir molt bé la lletra petita però de moment els veïns ja tenen matèria per anar llegint abans que tot es presenti com a dat i beneït, cosa que també sol passar quan es presenten reformes al límit de les vacances d'estiu o d'hivern.