Cosir l'est i l'oest de Gràcia

Cantonada del carrer Escorial amb Ramón y Cajal, a tocar de Joanic
Cantonada del carrer Escorial amb Ramón y Cajal, a tocar de Joanic | À.G.P.

Editorial

A finals dels 90 l'aleshores regidor de Gràcia, Ferran Mascarell, que ja despuntava en l'inici d'una llarga carrera política que el portaria -vés per on- al cap de vint anys a ser l'actual president de Gràcia, va inventar-se una expressió que va fer fortuna en la política local: la necessitat de cosir els barris del nord i del sud del districte. Aquella ferida oberta que havia estat la plaça Lesseps seguia supurant, Vallcarca era just a l'inici d'una etapa de destrucció i la Salut i el Coll eren llocs remots i residencials.

La iniciativa privada ha interpretat bé l'espai de transició cap a la Sagrada Família

Els temps van anar canviant, poc a poc, fins i tot per la malaurada Vallcarca. Ningú parlava de la necessitat de cosir una altra frontera interna: l'est i oest del districte, entre el nucli històric de la Vila i el Camp d'en Grassot, tot semblava dat i beneït. No hi havia cap problema...O sí?

En els últims anys la iniciativa privada, sobretot de projectes culturals però també comercials i turístics, ha interpretat bé l'espai de transició que juguen carrers com Bailèn o Còrsega entre Gràcia i la Sagrada Família, i en aquests àmbits han aterrat el Microteatre (ara Sala Pangolí) o el Barcelona Pipa Club, l'Hotel 1882 (aviat Radisson Blue) i també l'Abaceria provisional, de la qual els veïns n'estan encantats que es quedi molts anys al Passeig de Sant Joan.

Les institucions es mouen lentes per acomodar aquests moviments a les necessitats urbanístiques de canvi pendents. Tot just aquest estiu començaran les obres de la reforma llargament esperada de Pi i Margall i a l'abril arrencarà el debat sobre la resolució de Joanic, ajornada des dels anys 80, que en el millor dels casos deixarà una simple promesa en forma d'aprovació inicial per al proper mandat. També  l'eix Sicília es va configurant com a promesa de pacificació a partir dels programes de protecció dels entorns escolars. Però ja es va cosint l'est i l'oest.