Percepció i realitat en seguretat

La plaça del Sol, plena de gent per terra, en una imatge retrospectiva
La plaça del Sol, plena de gent per terra, en una imatge retrospectiva | A.V.

Editorial

L'estadística no enganya, però el paper ho aguanta tot. Sobre aquestes dues màximes va pivotar aquest dimarts la comissió de seguretat que anualment informa de les pujades i baixades de delictes. La comissió arriba invariablement per aquestes dates, encara que la Festa Major es tanqués enguany amb crítiques dels veïns de Revolució contra les xifres de balanç ("Heu sancionat per actes incívics només a un 2,6% del total de desallotjats") i grups municipals com ERC demanessin la convocatòria extraordinària de la comissió. Res: sis mesos després de la Festa Major arriba la valoració anual i específica. 

Mossos i Urbana titllen d'"èxit" la gestió de l'última Festa Major; 'pues molt bé, pues adiós'

L'exposició tant de Mossos d'Esquadra com de Guàrdia Urbana va seguir els mateixos paràmetres de sempre: evolució de delictes, infraccions administratives, seguretat viària i excepcionalment numerologia del pla de places i del dispositiu Covid. En el torn de preguntes tampoc hi va haver cap autocrítica sobre la gestió de Festa Major: si hi ha crítiques a la manca d'efectius, és que anaven de paisà; si el dispositiu es va conèixer tard, és que enguany no se sabia quin tipus de dimensió es donaria a la festa fins a l'últim dia... Només els cossos policials van admetre un "problema afegit" en el control d'aforaments, però tot plegat es va saldar amb "èxit" perquè no hi va haver "situacions de risc". Com diria aquell, bueno, pues molt bé, pues adiós

També els mitjans de comunicació locals hem de fer autocrítica de la nostra capacitat de fer preguntes semiintel·ligents en aquesta comissió de seguretat, però els sis mesos de retard en la convocatòria i el nivell generalment baix de debat en aquest òrgan de participació fa fàcil que qualsevol problema anterior es difumini en la mentalitat dels presents en el temps i es barregin la percepció i la realitat. I qui dia passa, any empeny.