Romaní, l'última plaça

L'entrada a l'espai nou per a gossos de la plaça, aquest dimecres
L'entrada a l'espai nou per a gossos de la plaça, aquest dimecres | A.B.

Editorial

Ningú no diria que aquest cap de setmana s'inaugura la remodelació almenys de mitja plaça del Poble Romaní. Perquè qualsevol que s'hi acosti pot comprovar que bona part de l'espai públic que durant sis anys va estar ocupat pels barracons de l'escola L'Univers i que des del 2017 ha allargat i allargat un procés participatiu amb moltes llums i ombres està bàsicament igual. La plaça del Poble Romaní només ha abordat en aquesta fase l'espai més arraconat on en els últims anys hi ha tingut un domini clar un espai d'esbarjo per a gossos i que ara es reequilibra a favor d'una àrea de jocs infantils més agraïda i d'un intercanvi de peces entre les pistes de petanca i el polèmic pipican.

No s'entén aquesta estrena en dues dates, ja tenim mitja plaça nova, però l'espai mereix més

No ha estat un procés fàcil perquè el punt de partida d'aquest últim debat partia d'un conflicte veïnal entre els veïns amb gossos i els veïns que havien tingut problemes amb gossos, fins al punt que el 2017 hi va haver un risc de confrontació evident i així es van manifestar les parts en les primeres reunions que es van fer a l'ACIDH. A la nova reforma hi ha pipican, sí, però Poble Romaní seguirà sent una plaça dura, duríssima, l'última de les places de Gràcia en el llibre de Josep Buch, inaugurada el 1993 (quan encara havia d'arribar Dones del 36).

La inauguració d'aquest cap de setmana serà un acte oficial, perquè hi haurà xocolatada i jocs, però els veïns ja fa 15 dies que utilitzen els espais i una part dels veïns, el col·lectiu gitano, no hi participaran i concentraran l'estrena en el canvi de nom de l'espai previst per al 8 d'abril, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, quan la plaça passarà a dir-se Plaça del Poble Gitano. No s'entén de cap de les maneres aquesta estrena en dues dates, ja tenim almenys mitja plaça nova, però seguim pensant que aquell racó de barri mereix més.