Efecte Covid: això no s'ha acabat

Cua per entrar al mercat de l'Abaceria, al passeig de Sant Joan, quan havíem de guardar distància de seguretat
Cua per entrar al mercat de l'Abaceria, al passeig de Sant Joan, quan havíem de guardar distància de seguretat | Joanna Chichelnitzky

Editorial

Quan tot això hagi passat...". Aquesta era la frase més repetida en els primers mesos de pandèmia, ara fa dos anys, i tothom al llarg i ample del planeta la pronunciava afegint-hi un desig: fer una gran festa, trobar-se amb els amics i família, recuperar vells contactes. A nivell local vam saber que tots acabem sent molt petits quan es registra un problema d'abast mundial, i aquests dies ho tornem a comprovar amb la guerra d'Ucraïna. A Gràcia, on diguem-ne que patim entre cometes problemes de primer món, la crisi sanitària va impactar des de bon principi a nivell de relacions socials amb la suspensió del consell de Vallcarca, amb el tancament de botigues i de tota mena d'activitats (cosa que va obligar reduir la distribució i tiratge d'aquest setmanari durant unes setmanes), però sobretot va demostrar la fortalesa de la vida veïnal, amb 1.700 persones organitzades en focus de convivència al voltant de La Barraqueta i de La Fusteria de Vallcarca. Hi havia gent fent mascaretes, reparant ordinadors, distribuint menjar, ajudant la gent gran a valer-se... Van ser uns grans dies de solidaritat.

La crisi sanitària va impactar de bon principi però va demostrar la fortalesa de la vida veïnal

Dos anys després sembla i només sembla que tot hagi tornat a la normalitat, a Gràcia amb la vida a les places i amb l'hedonisme de viure la vida que de tant en tant ens hauria d'avergonyir o almenys fer pensar sobre els autèntics problemes dels que no hi arriben, de les cues al Rebost Solidari, de la gent que fuig del seu país. Dos anys després, això no s'ha acabat i encara es registren 400 casos setmanals de positius Covid, hi ha desenes de persianes abaixades en un entorn on no fa pas tant el pla d'usos parlava de decreixement i era impossible obtenir una llicència de bar. Encara queden temps complicats, i n'hem de ser conscients.