Notícies de fa 20 anys

Operaris amb les andròmines de perforació del subsol, a Gal·la Placídia
Operaris amb les andròmines de perforació del subsol, a Gal·la Placídia | À.G.P.

Editorial

En aquest número de L'Independent coincideixen per casualitat dues expressions iguals molt identificades de la manera de procedir d'aquest setmanari, les que apunten els anys que fa que s'arrossega una qüestió, les que donen una fita en el temps perquè el lector se situï i sàpiga d'on venim en una informació. Ho fem molt sovint, al costat del sempre necessari background, un recurs del periodisme que sovint es queda en un calaix. Pensem que el lector ens llegeix cada dia, any rere any, i memoritza tots els temes, i això mai no és veritat. Cal donar context al lector.

Vint anys entre no fer i fer apunta a una manera de viure, diguem-ne, mediterràniament

L'expressió referida és "vint anys", que és el temps que fa que es va retirar al Pla d'en Salmeron el monument al president de la Primera República espanyola i que ara es recuperarà pels volts del 14 d'abril i també és el temps que fa que és matèria informativa el perllongament de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat entre plaça Espanya i Gràcia. Un tema no té a veure amb l'altre, més enllà del veïnatge de paginació en aquest número, però sí que apunta a una manera de viure, diguem-ne, mediterràniament. El laissez faire, laissez passer.

Vint anys s'ha passat el monument a Salmeron en un magatzem, i fins i tot l'any passat encara el govern del Districte assegurava que la reinstauració suposava un cost de 40.000 euros que "no era prioritari". Casualment, sempre pels volts del 14 d'abril, hi ha commemoracions que s'acompanyen d'accions municipals d'aire republicà. Cap problema.

Vint anys també han hagut de passar perquè es mogués la primera pedra de Gal·la Placídia en el sentit que algun dia arribi la L8 des de plaça Espanya. L'obra més publicitada i menys executada, a la fi, es comença a moure, encara que només sigui amb uns assajos de bombament del subsol. Menys és res.

Vint anys. Pensem-hi...

Tanques de protecció al lloc on fins al 2003 hi havia el monument a Salmerón