Una rebel·lió de la comunitat educativa... diferent?

Alumnes entrant a l'escola Reina Violant, aquest dijous
Alumnes entrant a l'escola Reina Violant, aquest dijous | À.G.P.

Editorial

No per habitual ha deixat de sorprendre aquesta setmana l'esclat de la comunitat educativa que lideren a Gràcia amb força les famílies, sobretot quan arriben els resultats de les preinscripcions de P3 i es retrata amb tota cruesa que no hi ha prou places per a la demanda existent. Però la pregunta és si aquest cop és com sempre.

Deu ser molt dur que una família posi fins a vuit opcions d'escola pública i no pugui entrar a cap de les vuit

Certament, com afirmava aquest dijous a l'escola Reina Violant l'alcaldessa, Ada Colau, en els últims anys s'ha fet un esforç d'acceleració en la construcció de nous centres, fins i tot amb solucions imaginatives com la reconversió de centres concertats -encara cap a Gràcia. Però la progressiva revalorització de l'escola pública ha atenuat aquest esforç en infraestructures i enguany la reducció de ràtios per frenar un creixement que en els últims anys havia fet arribar els 26-27 alumnes per aula ha comportat la sensació que alguna cosa segueix fallant.

Realment deu ser molt dur que una família posi fins a vuit opcions d'escola pública, per ordre de satisfacció del que els van explicar en les jornades de portes obertes, i no pugui entrar a cap de les vuit. Deu ser també molt dur que una família faci tot un discurs de vida a favor de l'escola pública de qualitat i es vegi obligada a portar els fills a la concertada. Deu ser encara més dur que, de retruc, els nous centres que es projecten no és que triguin anys a aixecar-se sinó que generen molts dubtes de funcionament de qualitat.

La ciutat és densa i no hi ha massa opcions, però alguna cosa falla encara. No hi ha ningú al Consorci que hagi estudiat els naixements de cada any per saber la quantitat de nous alumnes que es poden incorporar a cada nova fornada de preinscripció (i suma-li les places reservades a Necessitats Educatives i altres reserves)? No serviria això per calcular almenys el retoc en les ràtios?