Rates

Deixalles al solar del carrer Jaén on hi ha un assentament
Deixalles al solar del carrer Jaén on hi ha un assentament | À.G.P.

Editorial

Ala Vila de Gràcia les rates ja es passegen pel carrer, i no pas a les quatre de la matinada, on els noctàmbuls de ciutat mai no s'espanten per veure aquests altres veïns traient el cap a la superfície. No cal fer demagògia ni menystenir aquesta alerta, però tampoc negar que aquesta és una realitat més sovintejada en altres barris de Gràcia que no tenen tant de glamur, com Vallcarca (amb els veïns del carrer Gomis posant periòdicament el crit al cel), i ningú n'havia fet massa cas fins ara. Nosaltres tampoc.

Tenim una partida de tennis sobre qui es responsabilitza de les rates del carrer Jaén

Sigui com vulgui, fa certa feredat que a un pas de Torrent de l'Olla i en horari de vespre-nit les rates surtin a passejar pel carrer Jaén, el malaurat carrer on no fa pas tant també els veïns van muntar una campanya contra el fort desplegament de caques de gos. Hi ha el CAT, hi ha una escola bressol, hi ha l'entitat de joves YMCA, però els veïns porcs no hi tenen massa manies. Ara el conflicte de les rates no té a veure amb aquests veïns porcs, però sí amb la paràlisi d'un solar on s'hi havien de fer dos lofts amb piscina i que des de fa nou mesos està ocupat per un assentament.

Els veïns han posat l'accent en les rates però també en el fet lamentable que hi hagi veïns d'aquesta ciutat que hagin de viure en aquest solar. Tal com han apuntat fonts municipals dels canals no oficials, la solució pot estar lluny: perquè l'Ajuntament diu que pot requerir al propietari privat (sense límit de temps) perquè netegi l'espai, però l'amo del solar també pot excusar la seva no actuació en el fet que no hi ha res a fer mentre hi hagi l'assentament. Ja es poden fer reunions, trucades al 112 i soroll a les xarxes que, ara com ara, tenim una partida de tennis sobre qui assumeix la responsabilitat, per aquest ordre, d'assistir els veïns que hi viuen i de netejar el solar perquè les rates se n'adonin que viuen millor sota la superfície.