Valen

Valentina, amb la samarreta escapulada lluint el lema 'Diem no'
Valentina, amb la samarreta escapulada lluint el lema 'Diem no' | Xavi de la Ossa

Editorial

Quan encara ressonen els posturejos de la setmana a favor del Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI com sempre en els últims anys impulsats des d'institucions i societat civil, una plantofada de realitat ressona amb epicentre al Nou Sardenya i, més concretament i per extensió, al futbol femení. Valentina Berruezo, Valen, ha dit prou, plega del futbol, perquè se li fa insuportable haver de remar cada dia i constantment a favor de la seva condició de dona trans i tenir en contra no només als orangutans i orangutanes de torn sinó a tota una estructura del món social i esportiu que no sap com adaptar-se als drets individuals i intransferibles del gènere, sigui quin sigui i tingui el nom que tingui. 

Estem jugant amb alguna cosa tan greu com per haver trencat la carrera d'una professional

Sembla un debat antic, que es podria resoldre com aquell acudit de l'Eugenio sobre el dret a casar-se dels capellans; però aquí estem jugant amb alguna cosa tan greu com per haver trencat la carrera d'una professional amb tota la vida i els probables èxits pel davant. Valen no plega, la fan plegar, entre altres raons perquè cada dia ha de sotmetre's a proves de nivell de testosterona per saber si pot jugar a futbol. Lamentable. Més: escandalós.

Els fets han passat també la setmana que la Federació Catalana de Futbol ha anunciat l'extensió de la inclusió de dones en qualsevol equip masculí en els equips que competeixen a nivell català, i també passa en un club que ha estat pioner a definir-se com a antimasclista, antiracista, antifeixista, antihomòfob i antibullying. Molt bé. Tot ha estat insuficient perquè el futbol no és inclusiu, la societat no és inclusiva i el món sencer no és inclusiu, i menys que ho serà mentre avancen arreu els drets i les llibertats més elementals.

No és Valen com a símptoma sinó tots plegats que no hem aconseguit que aquest debat sigui antic sinó plenament vigent. Una altra derrota col·lectiva. I van...