Cirurgia contra decibels

Acte de la Biennal del Pensament, a Diamant, el passat cap de setmana
Acte de la Biennal del Pensament, a Diamant, el passat cap de setmana | I.V.R.

Editorial

Gairebé s'havia perdut la pista del debat arrencat ara fa quasi deu anys quan en un consell de barri de Vallcarca es van fer públiques unes xifres llamineres. Quants actes a l'espai públic es fan al districte de Gràcia? L'any 2013 van ser 645, ni més ni menys, i el 73% es feien al nucli històric amb 472 convocatòries; la resta corresponia a 64 actes al Camp d’en Grassot, 62 a la Salut, 26 al Coll i 21 a Vallcarca-Penitents. De tot plegat es va generar una de tantes taules de negociació entre veïns i administració, en un temps que també es debatia en paral·lel una nova ordenació de les terrasses i una pacificació de l'espai públic més en clau genèrica. El tema es va anar esllanguint, en aquest context van arribar petites mesures poc o molt relacionades com les jardineres de la plaça del Sol o el quiosc de jocs de Sol i Diamant o les pilotes d'escuma a Diamant o a Poble Gitano. Però no ha estat fins als darrers anys que han arribat les mesures igualment de cirurgia però més efectives: d'una banda, la reducció d'horaris a les terrasses que s'ha començat a executar en les últimes setmanes o bé la retirada de vidre dels comerços durant el dia en lloc de fer-ho durant la nit.

Caldrà veure com s'enllesteix aquest llistat de criteris en un àmbit delicat

Ara el departament de Serveis per a les Persones del districte està treballant i aplicant estrictament ja a la vegada un catàleg de criteris que limitaran a les places els actes amplificats (amb música o simplement amb altaveus) a raó d'un cop al mes. Si algú vol fer una jornada de més d'un dia, s'haurà de buscar un altre barri. Només hi haurà excepcions per Sant Joan, Festa Major i Cap d'Any, perquè els actes comencen un dia i acaben el següent. Res: el tècnic de barri de Vila de Gràcia s'està aplicant amb fermesa, i queda clar que es pot iniciar un acte a les 12 de la nit i allargar-lo 24 hores, però no arrencar-lo una tarda i acabar-lo el matí següent.

Caldrà veure com s'enllesteix aquest llistat de criteris en un àmbit delicat i si hi ha prou espai per als centenars d'entitats, encara que estiguem en plena recuperació postpandèmia. I també caldrà que aquest catàleg tingui cura per no afectar les entitats més populars en benefici de les que es poden pagar un local privat.