Percentatges i guerres a les places

La plaça de la Virreina, encara sense regular
La plaça de la Virreina, encara sense regular | À.G.P.

Editorial

Només els més veterans recorden que en el tombant del nou segle hi havia un moviment que es deia Recuperem les Places per Jugar, al qual li hem fet sovint referència en aquest espai editorial, on també hi ha lloc per a la memòria de l'evolució de Gràcia, agradi o no agradi. En aquell temps hi havia ja un fort debat sobre l'ocupació de l'espai públic en un districte abocat al lleure i de caràcter obert amb els visitants nocturns, i les terrasses de les places estaven en el punt de mira del metre mesurador. Fins al 2018 tothom va saber quin percentatge ocupaven les taules i les cadires dels bars a la plaça del Sol, sobretot, on se superava el 10% total.

La versió oficial és que no hi ha dades noves que recalculin aquesta ocupació de l'espai públic

En un temps més recent que podríem anomenar a.p. (abans pandèmia), l'Ajuntament va promoure una Taula de Places amb un pla de decreixement d'aquest espai públic ocupat pels negocis i assumia que no podia negar les peticions de llicència de terrassa pendents que s'havien atorgat en el pacte CiU-PP de l'anterior mandat sobre la qüestió. En aquelles reunions tothom va tastar la tensió i l'enfrontament a crits entre els veïns que defensaven la reducció de l'espai públic ocupat i els propietaris dels bars que s'aferraven a uns números que havien patit molt en uns últims anys de crisi econòmica.

En el temps més immediat que podríem anomenar p.p. (post pandèmia), l'Ajuntament ha decidit oblidar aquella tensió i aquelles guerres de percentatges atorgant una compensació als establiments amb taules afegides (i més espai públic ocupat) si s'avenen a tancar una hora abans entre setmana. La versió oficial és que no hi ha dades noves que recalculin aquesta ocupació de l'espai públic. Esclar, esclar...