La Vila dels refugis

La porta d'accés al refugi de Revolució, a la planta 4B del pàrquing
La porta d'accés al refugi de Revolució, a la planta 4B del pàrquing | A. B.

Editorial

Hi ha una Vila de Gràcia que no es veu però que poc a poc va reapareixent com a espai de memòria. És la Gràcia que va per sota terra, que ja ens va sorprendre per la seva immensitat als anys 90 quan es van publicar els primers estudis històrics i es va redescobrir el refugi de la plaça del Diamant i que, periòdicament, ens aporta grates sorpreses, com va ser el número 14 (Sant Clotilde) o més recentment el 342 del carrer Ventalló. Aquesta setmana tenim detalls més comcrets del pròxim refugi que es podrà visitar de manera regular, el de la plaça Revolució, perquè ja ha començat la rehabilitació arqueològica i la museïtzació exterior.

No ha estat fàcil ni ho serà, que el veïnat s'adoni d'aquesta nova oferta, perquè ara mateix cal baixar fins a la planta 4B del pàrquing de Revolució per comprovar que s'estan instal·lant uns llistons de suport als futurs panells explicatius que es desplegaran sobre la paret rocosa més profunda de l'aparcament. Més fàcil serà quan alguns elements explicatius més s'instal·lin a l'actual ascensor que arriba fins a peu de plaça. L'acció requerirà d'un cert pacte cívic perquè l'esmentat ascensor és un espai habitual de pintades del moviment independentista, però també de l'acumulació de tota mena d'andròmines. Aquesta setmana, per exemple, entre la recollida d'arbres, els contenidors, uns quants mobles i l'escala d'entrada al pàrquing, gairebé ni es veia l'aparell elevador.

L'obertura del refugi de la plaça Revolució és, en qualsevol cas, una bona iniciativa en aquest camí de recuperació i visibilització dels refugis de la Guerra Civil a Gràcia -l'últim recompte municipal en fixava 97- i la sensatesa fa admetre que no hi haurà gaire oportunitats per obrir al públic i a les visites regulars aquests racons de la memòria. Però sí que caldria anar pensant, en el marc de la política de nomenclàtor, de plaque que ajudessin a ubicar tots i cadascun d'aquests elements del nostre passat massa recent.