Els cotxes triguen vuit minuts a travessar els 1,2 quilòmetres de Gran de Gràcia

IMG_1643La recollida de nens a les escoles, el fi de jornada de moltes oficines, la càrrega i descàrrega, la manca d’alternatives o les obres de connexió de la recollida pneumàtica a la central de Lesseps són només alguns dels obstacles que han de superar els conductors que vulguin pujar Gran de Gràcia d’un extrem a l’altre durant una de les hores en què s’acumulen més problemes de circulació: les 17.20.Els problemes de mobilitat són una de les qüestions que Gràcia té sobre la taula durant aquest mandat i punts com el carrer Gran, Torrent de l’Olla o Travessera de Gràcia s’han convertit en les artèries que acumulen més embussos. Creuar la Vila de baix cap a dalt pel carrer Gran suposa recórrer una distància d’1.2 quilòmetres en 13 trams. El temps dedicat al trajecte varia, òbviament, en funció de l’hora del dia, també canvia el tipus d’obstacles a salvar.

Cinc i vint minuts de la tarda d’un dia laborable, Gran de Gràcia 1, comença un recorregut en cotxe que, tot i que segons els navegadors hauria de tenir una durada aproximada de quatre minuts, durarà una mica més del doble: 8 minuts 40 segons (caminant a pas lleuger, 12 minuts). Això suposa una velocitat de circulació de 8,3 km/h és a dir menys de la meitat de la velocitat mitjana que es calcula a Barcelona per a les vies que van de mar a muntanya. A aquesta hora de la tarda, el principal problema és la concentració de vehicles que es va fent més notòria a mesura que avança el trajecte i que viu els seus moments més complicats a la confluència de Maurici Serrahima i, sobretot, a la de Nil Fabra amb un semàfor de llarga durada i les obres de la pneumàtica. La mateixa ruta, tant a primera hora del matí com a les 12 del migdia, obté resultats similars. Un temps aproximat de 6 minuts de recorregut i un denominador comú: els vehicles en doble fila, que es concentren especialment en els trams que queden més a prop de la Travessera i de l’estació de Fontana.

Jardinets de Gràcia-Lesseps, entre 6 i 15 minuts de trajecte

tuals es manté com el transport més ràpid, en franca disputa, però, amb el metro. A les hores puntes, el temps del trajecte supera els vuit minuts, però la mitjana frega els 6. Els vehicles aparcats en doble fila obliguen a l’eslàlom.

Autobús:

 

 

Metro:

 

 

 
El transport, sens dubte, més constant. Vuit minuts de Diagonal a Lesseps (comptant els temps de recorregut intern per les estacions). La freqüència de pas, però, baixa a les hores menys transitades.A peu:   El temps del trajecte a pas lleuger és de 12 minuts.
El temps de trajecte va dels 9 als 15 minuts en funció de l’hora i de les parades requerides. El punt més crític és el de la incorporació al carril únic en el darrer tram, com a conseqüència de les obres de la pneumàtica.